17

Topmanager gaat voor snelle winst

Druk van beleggers is groot

Topmanagers laten zich meer dan ooit leiden door snelle winsten. Ze trekken zich niets aan van internationale organisaties als de OESO, de G20 en het World Economic Forum, die de afgelopen jaren hebben gepleit voor een meer duurzame vorm van kapitalisme. Dat constateert organisatiebureau McKinsey.

McKinsey ondervroeg duizend topmanagers over de hele wereld, zo meldt de Volkskrant maandagochtend. De onderzoeksresultaten worden gepubliceerd in het januarinummer van de Harvard Business Review. Van de ondervraagde managers zegt 63 procent dat de druk is toegenomen om zo snel mogelijk zo hoog mogelijke winsten te behalen:

Ruim driekwart (79 procent) van de managers zegt prioriteit te geven aan een zo hoog mogelijke winst in de komende twee jaar of op nog kortere termijn. Bijna de helft van de managers heeft een bedrijfsstrategie voor ten hoogste drie jaar. Driekwart zegt dat eigenlijk een strategie op langere termijn noodzakelijk is. En 86 procent erkent dat een langetermijnstrategie belangrijk zou zijn om het bedrijf te versterken en innovatie te bevorderen.

Managers lijken wel te weten dat snelle winsten niet altijd zaligmakend zijn, maar “zij voelen de druk van beleggers van buiten”, zegt directeur Dominic Barton van McKinsey. Daartoe behoren grote institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, verzekeraars en beleggingsfondsen voor gemeenschappelijke rekening. De houding van die grote beleggers zou ook moeten veranderen.

Het kortetermijndenken zorgt ervoor dat bedrijven minder gelegenheid krijgen te investeren en waarde te creëren op de lange termijn. McKinsey denkt dat hierdoor de economische groei wordt ondermijnd en dat beleggers zichzelf uiteindelijk in de voet schieten.

Volkskrant: Topmanagers meer dan ooit gericht op snelle winst

Foto-cc: Freek Dech

Geef een reactie

Laatste reacties (17)