Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Topmannen: Minder winst, toch meer salaris

  •  
23-03-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
454 keer bekeken
  •  
heineken_300.jpg
Bedrijven presteren slechter maar topmannen verdienen steeds meer
Het mag dan slecht gaan met de economie, de top van het Nederlandse bedrijfsleven voelt daar weinig van. Integendeel, ondanks dalende winsten – een terugval van bijna een derde – blijven de salarissen stijgen. Het salaris van de topmannen van de belangrijkste bedrijven genoteerd aan de AEX steeg in 2012 gemiddeld 5,6 procent.
De Volkskrant onderzocht de beloningen aan de top:
6777355933_c1f13ffe3e
Bij 9 van de 23 onderzochte bedrijven steeg de beloning;  twaalf topmannen zagen hun inkomen dalen. Bij vier bedrijven  – ASML, Randstad, DSM en Corio  – verdiende de topman meer, terwijl het bedrijf minder winst maakte. Dat kan komen door eerdere bonussen die vorig jaar tot uitbetaling kwamen. De basissalarissen stegen 1 procent. Door de kritiek op de bonussen is het vaste deel van de beloning steeds groter geworden.
Volgens directeur Jan Maarten Slagter van de beleggersvereniging VEB blijkt nu de keerzijde van die aanpak: de beloning stijgt gewoon door ondanks mindere  prestaties, omdat de vaste salarissen niet zomaar kunnen worden verlaagd.
Het meest haalde de topman van ASML, de Fransman Eric Meurice, binnen: 11,2 miljoen euro, ruim driekwart meer dan het jaar daarvoor. Shell-topman Peter Voser kreeg 7,5 miljoen euro, wel een daling van 13 procent. Op nummer drie staat Jean-Francois van Boxmeer (foto) van Heineken met 6,5 miljoen euro.
Perry Feenstra, chef van de economieredactie van RTL Nieuws schrijft in een column over de zelfverrijking :
Zo onbeschaamd als dit jaar heb ik het nog nooit meegemaakt. Voormalig minister Jan Kees de Jager heeft geprobeerd om de beloning te remmen voor financiële instellingen met staatssteun. Hij kwam met een verbod op bonussen. Geen bonussen voor topmannen die hun hand moesten ophouden bij de staat, stelde De Jager. “Dat is niet te rechtvaardigen.” En zie daar: de typerende reactie. Als kleine kinderen: “Mogen wij geen bonus, dan doen we gewoon lekker het vaste salaris flink omhoog, lekker puh.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.