Laatste update 09:55
92

Top Trump en Kim Jong-un mislukt

Hoewel de Amerikaanse president Donald Trump zich onophoudelijk in superlatieven uitlaat over de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, is een topontmoeting over de ontmanteling van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma mislukt. Volgens Trump wilde Noord-Korea in ruil voor het opheffen van alle economische sancties een nucleair complex opgeven bij Yongbyon. Dit is niet genoeg, omdat er nog een complex is waar uranium wordt verrijkt, zei Trump tijdens een internationale persconferentie. Diplomaten onderhandelen in de komende periode verder.

Dat het niet tot een oplossing is gekomen mag opmerkelijk genoemd worden. Al sinds vorige week zijn teams van beide zijden in Hanoi om een akkoord voor te bereiden. Trump was, in zijn gebruikelijk stijl, voortdurend positief over ‘de goede ideeën die over tafel gaan’. Vooraf had Trump verkondigd dat deze top concrete resultaten moest opleveren. Bij de vorige ontmoeting, in Singapore, was hij net zo positief gestemd als nu, maar brak een storm van kritiek uit omdat de mooie woorden geen enkele oplossing hadden opgeleverd.

Tot nu toe is het vooral bij goede voornemens gebleven: Noord-Korea gaat werken aan ‘volledige denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland,’ beide landen gaan de diplomatieke betrekkingen verbeteren, er moet een vredesverdrag komen om de Koreaanse oorlog formeel te beëindigen en de stoffelijke overschotten van Amerikaanse soldaten worden gerepatrieerd naar de Verenigde Staten.

Cc-foto: US Embassy & Consulate in Vietnam

Geef een reactie

Laatste reacties (92)