Laatste update 15:03
15

Topvoetballer dwingt Boris Johnson tot beleidswijziging voor arme kinderen

Marcus Rashford, Engels international en speler van Manchester United, heeft Boris Johnson gedwongen tot een beleidswijziging. In een open brief riep de topvoetballer de Britse politiek zondag op om arme kinderen die tijdens het schooljaar gratis maaltijden krijgen, ook tijdens de zomervakantie te ondersteunen.

Rashford kent het belang van gratis schoolmaaltijden uit eigen ervaring. Zijn alleenstaande moeder verdiende het minimumloon: onvoldoende om elke dag drie maaltijden op tafel te zetten, “hoe hard ze ook werkte”. Het gezin moest regelmatig aankloppen bij de voedselbank. De topvoetballer bekommert zich daarom om kinderen die nu in armoede opgroeien. Hij wijst erop dat er tijdens de lockdown maar liefst 200.000 Engelse kinderen waren voor wie er niet altijd eten was.

Nu we aan de vooravond staan van een periode van massawerkloosheid, zal het probleem van kinderarmoede alleen maar groter worden. De regering doet alles wat nodig is om de economie te redden. Ik doe een beroep op de politiek om hetzelfde te doen voor alle kwetsbare kinderen in Engeland.

Premier Johnson was aanvankelijk niet onder de indruk, maar besloot dinsdag toch door de knieën te gaan. Behalve Labour hadden ook verscheidene Conservatieve backbenchers bij de premier aangedrongen op een koerswijziging. Rashfords tweets over kinderarmoede werden dinsdagochtend duizenden keren gedeeld.

De Britse regering trekt nu 120 miljoen pond (134 miljoen euro) uit om te voorkomen dat kinderen deze zomer honger moeten lijden. Gezinnen krijgen wekelijks een voucher ter waarde van 15 pond (17 euro) om eten te kopen in supermarkten.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)