34

Toren C-duo brengt Orde van Advocaten in verlegenheid

Beroemd VPRO-duo zet jaarcongres Orde van Advocaten op z’n kop… Vrijwilliger uit de zaal - Thom de Graaf - verlaat het podium

Je haat ze of je bent er gek op: de beroemde VPRO-sketches van Toren C waarin Margôt Ros en Maike Meijer onder andere het dagelijkse kantoorleven op een absurde en grove manier belachelijk maken. De Nederlandse Orde van Advocaten dacht het laatste en besloot het duo uit te nodigen voor een originele slotact van hun jaarcongres. Maar wat een lollige afsluiter moest worden, eindigde in een pijnlijke mislukking waarbij uitgerekend de voorzitter van de raad van advies van de orde, senator Thom de Graaf, tijdens de act van het podium wegliep.

Wat er precies gebeurd is, weten alleen de gasten van het jaarcongres, want de voorstelling vond plaats tijdens een besloten bijeenkomst. NRC Handelsblad maakte een reconstructie van de misser.

Het jaarcongres van de Orde van Advocaten stond in het teken van de ‘rechtsstaat in recessie’. NRC schrijft hoe de algemeen deken van de Orde, Walter Hendriksen, vertelde over het belang van de advocatuur in de rechtsstaat en de gevaren die dreigen. Zo zei Hendriksen in zijn dekenrede:

De overheid, lees: de politiek, gaat steeds meer op de stoel van de rechter zitten”.

Het was stevige kritiek op een serieuze bijeenkomst, maar de uitspraak werd volledig ondergesneeuwd door de afsluitende act van het Toren C duo.

Vrijwilliger uit de zaal
Een van de vierhonderd aanwezigen op de avond was Michiel van Kleef, hoofdredacteur van juristenmagazine. In een verslag van de afsluiting probeert Van Kleef uit te leggen hoe pijnlijk het was wat er gebeurde. Toen de voorstelling was begonnen zochten Ros en Meijer een vrijwilliger uit de zaal. Tot Van Kleef’s schrik kozen ze voor Thom de Graaf. De senator, die ook voorzitter is van de Raad van Advies van de Nederlandse Orde van Advocaten, kreeg dus een rol in de act. Maar dat liep volledig uit de hand.

Op de juristensite Mr-online schreef Van Kleef onder andere het volgende:

Ik zat op de allerachterste rij van Het Spant, en ondanks die afstand heb ik nog nooit zo veel plaatsvervangende schaamte gevoeld als tijdens deze scène, zeker toen uiteindelijk de dames handtastelijk dreigden te worden en aanstalten maakten de broek van De Graaf uit te doen. Toen werd het hem eindelijk ook te gortig en maakte De Graaf een eind aan de beschamende voorstelling (…).

In een excuus aan de gasten van het jaarcongres schrijft de Orde van Advocaten:

De Orde voelt een grote behoefte u te laten weten dat zij zich wenst te distantiëren van het schaamteloze en gênante optreden van Toren C tijdens het jaarcongres vrijdag jl. Het ten tonele gebrachte cabaret was niet van het niveau dat u van de Orde op een jaarcongres mag verwachten. Wij betreuren dit ten zeerste. Wat een mooi einde had moeten zijn van een in onze ogen geslaagd jaarcongres werd een grote misser en wij bieden u hier onze oprechte excuses voor aan.

Vanwege het besloten karakter van het jaarcongres wilde het VPRO-duo niet inhoudelijk op hun optreden reageren. Het enige dat ze NRC vertelden was: “Wij zoeken altijd het randje op. We zijn ook pittig.”

Zie hier een voorbeeld van een van de vele bizarre sketches van Toren C.

CC foto: Michiel van Kleef.

Geef een reactie

Laatste reacties (34)