46

Totalbodyscan: angstaanjagend en kostenopdrijvend

Minister Schippers wil omstreden onderzoeksmethode toestaan in Nederland ... Niet doen, zeggen artsen

De totalbodyscan is een onderzoeksmethode die er op gericht is allerlei ziektes en aandoeningen vroegtijdig op te sporen. Omdat de methode ook gebruik maakt van onderzoeken die via de wet op het bevolkingsonderzoek niet zo maar gedaan mogen worden, is de scan in Nederland alleen maar toegestaan met speciale vergunningen. Minister Schippers (VVD) overweegt om dat systeem af te schaffen zodat commerciële aanbieders er geld aan kunnen gaan verdienen. Artsen waarschuwen dat niet te doen.

Siemens Biograph TruePoint PET-CTDe artsen zien dat patiënten onnodig ongerust worden door de uitslagen die vaak vage conclusies of voorspellingen bevatten. Ze eisen dan bij hun huisarts vervolgonderzoek en geen arts kan dat weigeren. Daardoor zullen de zorgkosten toenemen.

De uitslag van een totalbodyscan vertelt wel veel maar zegt weinig. De gescande persoon die gezond is verklaard kan een half jaar alsnog overlijden aan een kwaal die door de scan niet wordt getest. Bovendien zal de scan tot groepsdruk leiden. Mensen die er niet aan mee willen doen, zijn dan verdacht of medeschuldig aan hun ziektes, zo meent Theo Boer, hoogleraar medische ethiek, die zich vandaag in een oratie uitspreekt tegen de scan. Dat meldt dagblad Trouw:

Als hoogleraar medische ethiek zegt hij dat dit preventieve onderzoek vooral ‘angst voor schuld’ bij mensen aanwakkert. “Deze totale ‘check-ups’ leiden vooral tot meer onnodige diagnoses en overbodige behandeling. Bovendien dreigt er een sfeer te ontstaan waarin we zeggen ‘Je moet er aan meedoen, anders ben je schuldig als je later ziek blijkt te zijn’.” Boer trekt een vergelijking met prenatale testen: sinds deze voor iedereen beschikbaar zijn, moeten zwangeren die weigeren zich volgens hem steeds meer verantwoorden. “Je kunt niet zeggen: dat mag iedereen zelf weten. Want we krijgen er allemaal last van als steeds meer mensen gaan meedoen.

De totalbodyscan legt daarnaast ook zaken bloot die medisch irrelevant zijn maar die mensen vervolgens toch verholpen willen hebben. Ook dat drijft de kosten op.

Trouw: Totalbodyscan vergroot enkel angst voor ‘eigen schuld’

cc-foto: Thirteen Of Clubs

Geef een reactie

Laatste reacties (46)