152

Traditie: Telegraaf wil linkse leider Jesse beschadigen

De Telegraaf houdt ook dit jaar een verkiezingstraditie in ere: uitzoeken wie de angstgegner is op links en vervolgens vol in de aanval. In 2006 was het Wouter Bos, in 2010 Job Cohen, in 2012 moest Emile Roemer het ontgelden en dit jaar is het de beurt aan Jesse Klaver om de toorn van de Telegraaf te voelen. Groot ingeleid op de voorpagina heeft de krant dit weekend een artikel waarin de geloofwaardigheid van de GroenLinks-leider, en dan vooral diens levensverhaal, in twijfel getrokken wordt.

‘Klavers verhalen over zijn jeugd zijn op zijn minst aangedikt, waardoor zijn klim naar succes alleen maar grootser lijkt,’ schrijft de Telegraaf. Zo zouden de vmbo-achtergrond van Klaver of het opgroeien in een probleemwijk ‘onwaarschijnlijk zijn’. De krant baseert zich op gesprekken met ‘mensen uit zijn omgeving’.

Op Facebook reageert Jesse Klaver op de verdachtmakingen van de Telegraaf. ‘Een onzinstuk,’ schrijft hij. ‘Je weet dat je het kan verwachten. Maar toch, ze zetten vraagtekens bij wie ik ben en waar ik vandaan kom.’

Klaver schrijft dat hij juist altijd ‘open en transparant’ is geweest over zijn achtergrond, omdat die hem gevormd heeft tot wie hij nu is en waar hij als politicus voor staat.

Ik ben opgegroeid in de wetenschap dat mijn moeder naar een pastoor ging om mij te laten dopen, maar hij dat weigerde omdat zij niet getrouwd was. Dat heeft bijgedragen aan mijn wereldbeeld. In mijn pubertijd werd me verteld dat ik op het vmbo op mijn plek was en mijn droom om te gaan studeren misschien wel onhaalbaar was. Dat heeft mij gevormd.

Maar wat het belangrijkst is geweest in mijn ontwikkeling is de boodschap die mijn moeder me op zulke momenten meegaf. Laat niemand je vertellen dat je niets voorstelt. Laat niemand je zeggen dat iets niet kan. Werk hard. Bewijs het tegendeel. Maar bovenal: volg je hart. Jaag je dromen na. Laat je angst om te falen los en dan is alles mogelijk.

Geef een reactie

Laatste reacties (152)