175

‘Traditionele partijen hebben geen antwoorden meer’

Update video: Pechtold in Buitenhof ... "Uit angst voor populisten praten zij als populisten", aldus D66-leider Alexander Pechtold op het partijcongres ...

D66-voorman Alexander Pechtold vindt dat traditionele middenpartijen als VVD, PvdA en CDA in verwarring zijn en te veel naar de politieke flanken zijn uitgeweken. Dat meldt onder andere het Parool. Pechtold zei dit zaterdag op het D66-congres in Den Haag.


Pechtold zei op het congres:

Hun meerderheid brokkelt af. De zuilen waren al gevallen, nu stort ook de tempel in. Louter machtsdenken voldoet niet meer. Een premierbonus kan diepere problemen een tijdje maskeren, maar VVD, PvdA en CDA hebben geen antwoord meer op de grote vraagstukken van deze tijd, laat staan die van de toekomst. Voor alle drie geldt: genoeg ambitie om te regeren, geen enkele ambitie om te hervormen.”

Toch hoopt de D66-leider nog dat hij de “oude volkspartijen” kan verleiden om hun afgestorven idealen nieuw leven in te blazen. Op termijn hoopt hij zo een hervormingskabinet te smeden. “En al kost het me nog eens 5 jaar, dat is mijn motivatie.”

Op dit moment gaan de traditionele partijen nog te veel in de tijdgeest mee:

Uit angst voor populisten, zijn de oude volkspartijen gaan praten als populisten. Door mee te heulen met anti-Europese semtimenten, nemen regeringspartijen VVD en CDA, maar ook de PvdA, begrijpelijke zorgen van mensen over Europa niet weg. D66 heeft oog voor die zorgen, maar praat de mensen niet naar de mond. Wij bieden ze een helder perspectief: meer Europa, een beter Europa.

Femke Halsema, oud-fractievoorzitter van GroenLinks in de Tweede Kamer, reageerde op Twitter op de uitspraken van Pechtold:

In de beeldspraak van @apechtold: hoe kan de tempel van het midden overeind blijven zonder stuttende zuilen? Wil hij hem alleen torsen?

Lees meer bij het Parool: Pechtold: Traditionele partijen hebben geen antwoorden meer. En bij D66: Pechtold: “Alternatief voor dit kabinet uit het radicale midden”

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (175)