26

Trafigura kruipt door de mazen van de Nederlandse wet

OM hoeft Trafigura niet te vervolgen voor het dumpen van chemisch afval in Ivoorkust. Greenpeace Nederland niet-ontvankelijk verklaard

Trafigura stortte honderden tonnen gif uit de Proba Koala in en rondom de stad Abidjan in Ivoorkust, maar werd tot nu toe alleen vervolgd voor illegale export. Milieuorganisatie Greenpeace achtte genoeg bewijs te hebben om de grondstoffenhandelaar strafrechtelijk te vervolgen, maar die aanvraag werd door het Nederlandse Hof afgewezen.

“Trafigura hoeft zich nu niet te verantwoorden voor het in gevaar brengen van mens en milieu in Afrika. Een grote misser”, vindt Marietta Harjono, campagneleider giftige stoffen bij Greenpeace.

Het chemische afval dat Trafigura in Ivoorkust liet storten doodde zeker 15 mensen en maakte tienduizenden mensen ziek. NOVA maakte een reportage die onthulde dat Britse advocaten die in dienst waren van Trafigura vrachtwagenchauffeurs hadden gedwongen om een valse verklaring af te leggen. De chauffeurs hielpen mee aan het dumpen van het afval en hadden het zelfs aangeraakt waardoor ze wisten dat het foute boel was. Ze werden later gedwongen om een valse getuigenverklaring te tekenen en zouden daarvoor 23.000 euro ontvangen.

Ook kwam aan het licht dat Trafigura onder dwang twee valse rekeningen liet opmaken door een Ivoriaans bedrijf. Deze moesten verhullen dat het afval voor een spotprijs werd gedumpt. In de eerste handgeschreven nota die in handen is van Greenpeace staat dat Trafigura duizend dollar per ton betaalde voor het meest schadelijke deel van het afval. In een andere verklaring is echter te lezen dat slechts 35 dollar is betaald.

Ondanks de nieuwe bewijzen heeft het gerechtshof in Den Haag verdere vervolging van Trafigura afgewezen omdat ‘de haalbaarheid van vervolging in Nederland twijfelachtig is’.

Geen van de beklaagde personen bezit de Nederlandse nationaliteit of woont in Nederland. De feitelijke werkzaamheden van de aangeklaagde bedrijven vinden grotendeels plaats buiten Nederland”, aldus het gerechtshof.

Ook heeft het Hof Greenpeace Nederland niet-ontvankelijk verklaard. De organisatie zou geen direct belang hebben bij de gevraagde vervolging en de wet stelt dat zij die wel moeten hebben.

Geef een reactie

Laatste reacties (26)