142

Transport kernafval Borssele mogelijk gestopt

Update: het Belgische protest tegen het vervoer breidt zich uit ... Belgische spoorwegmaatschappij overweegt stop

De Belgische spoorwegmaatschapppij NMBS overweegt het transport van kernafval van Borssele naar het Franse La Hague te stoppen. Een woordvoerster heeft dat vrijdag gezegd in de Vlaamse krant De Morgen. Ze reageert op een dreigement van burgemeester Daniël Termont van Gent om maandag naar de rechter te stappen om een verbod op het transport door zijn stad af te dwingen. Hij vindt het te gevaarlijk.

Dat meldt Vroege Vogels. Volgens de woordvoerster heeft de NMBS weinig andere keus dan aan de wensen van de burgemeester tegemoet te komen. ,,Allerlei eisen van de Nederlandse regering maken dat het transport dit specifieke traject moet volgen. Het transport moet van de Nederlandse regering ook overdag gebeuren, wat de keuze aan trajecten erg beperkt.”
De NMBS heeft vorige week naar alternatieve routes gezocht, maar er geen gevonden.

Update 18 uur: De SP.A in de gemeente Deinze heeft zich aangesloten bij het bezwaar van de burgemeester van Gent:

Het transport van het hoogradioactief afval gebeurt langs de spoorlijn Gent-Kortrijk en die loopt 6 km over het grondgebied van Deinze. Met de tien overwegen die de treinen voorbij moeten rijden wordt het risico groot. Wij stellen voor dat de burgemeester bij de minister en de gouverneur aandringt om het transport door de Leiestad te verbieden. Zeker nadat vorig jaar in april al eens een trein met bepaalde stoffen is ontspoord.

Geef een reactie

Laatste reacties (142)