Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Treinen voortaan alleen nog voortgestuwd door windenergie

  •  
15-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
winpark300.jpg
Spoorwegen sluiten nieuw contract af met Eneco: voortaan wordt alleen nog gebruik gemaakt van windenergie
Alle treinen in Nederland gaan vanaf komend jaar rijden op energie opgewekt door windenergie. Dat meldt de NOS. De spoorvervoerders hebben een nieuw stroomcontract afgesloten met energieleverancier Eneco, waarin de doelstelling staat. De stroom mag bovendien niet uit de huidige markt komen, wat betekent dat er nieuwe windmolenparken moeten komen.
De NOS schrijft hierover:
De Nederlandse Spoorwegen, Arriva, Veolia en de goederenvervoerders zijn samen de grootste energieverbruikers van Nederland. In de loop van volgend jaar moet de helft van al hun elektriciteitsverbruik op het spoor van windmolens komen. Binnen enkele jaren moet de overstap compleet zijn.
De overeenkomst tussen de spoorvervoerders en Eneco is belangrijk voor nog te bouwen windmolenparken op de Noordzee en in de Noordoostpolder. Toch zal uiteindelijk niet alle energie uit Nederland komen. Geschat wordt dat de helft van de windenergie die het treinverkeer nodig heeft in 2018 uit het buitenland zal komen.
In totaal verbruikt het spoorvervoer gemiddeld 1,4 terawattuur per jaar. Gelijk aan het verbruik van de gemeente Amsterdam.
cc-foto: JudithTB

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.