26

Treinreizigers worden op perron heimelijk gefilmd door reclamezuilen

Wanneer je je op een NS-station bevindt, weet je dat je gefilmd wordt. De NS-beveiligingscamera’s zijn duidelijk zichtbaar aanwezig en voor wie niet de ogen op het plafond richt, zijn er altijd nog de bordjes aan de muur die het cameratoezicht aankondigen. Wat veel treinreizigers echter niet weten, is dat er nog andere camera’s meegluren. Namelijk bovenin de reclame-abri’s op de perrons. En die vrijwel onzichtbare camera’s zijn niet van de NS, maar van de uitbater van de abri’s, Exterion. Een commerciële partij dus.

Volgens de NS zelf is het filmen van Exterion ‘conform privacyregelgeving’. Ook zouden de camera’s geen persoonsgegevens opslaan en worden de gezichten van reizigers niet herkenbaar in beeld gebracht. Dat is wat de NS verontruste treinreizigers meedeelt op social media nadat het twitteraccount @Nsdefect de camera’s onder de aandacht bracht. Voor verdere vragen verwijst de NS door naar Exterion.

De redactie van Joop belde daarom met Exterion, maar kreeg te horen dat de verantwoordelijke voor de camera’s niet aan de telefoon kon komen. Een naam ‘mag niet worden gegeven’, dus wat er werkelijk met de informatie gebeurt blijft voorlopig gissen. Op de website van Exterion wordt men ondertussen ook niet veel wijzer. Daar wordt met geen woord gerept over de camera’s, dus als er al een aankondiging is geweest – zoals de NS beweert -, is die niet op de site van de uitbater terug te vinden.

De NS zelf lijkt ondertussen ook weinig te weten van wat er precies met de videobeelden gebeurt en houdt het er via social media op dat ‘wat gedaan wordt legaal is’. Ook op de site van de NS staat niet aangegeven dat er vanuit de abri’s gefilmd wordt en dus al helemaal niet wat er met de beelden gebeurt en wat daar precies op te zien is.

cc-foto: Mariano Mantel

Geef een reactie

Laatste reacties (26)