114

‘Trek Nederlandse jongeren terug uit Israëlische leger’

Honderden Nederlandse jongeren sloten zich over de jaren heen aan bij Israëlische leger … Ook worden jongeren actief 'geronseld' om in het leger te dienen

Honderden Nederlandse jongeren hebben zich over de jaren heen aangesloten bij het Israëlische leger. Ook worden buitenlandse jongeren actief ‘geronseld’ om als vrijwilliger in het leger te dienen. Phd-student Hanine Hassan betoogt op Al Jazeera dat Nederland als Europees land de plicht heeft aan de internationale gemeenschap om Israël sancties op te leggen gezien de mensenrechtenschendingen. En daarbij zou ook een militair embargo afgedwongen moeten worden, vindt ze.

Nog geen maand geleden verhoogde de AIVD de kosten vanwege het gevaar van radicaliserende moslimjongeren die na hun vrijwillige gevechtsdeelname in Syrië zouden terugkeren naar Nederland. Hassan meent dat Nederlandse strijders die in de naam van Israël, in bezet Palestina meevechten net zo goed ‘jihadisten’ zijn.

Hassan doet aan de Universiteit van Columbia onderzoek naar de effecten van langdurige vernedering als middel van Israëlische onderdrukking in de bezette Palestijnse gebieden. In haar uitleg komt de naam van Katie naar boven. Dit Nederlandse meisje werd begin dit jaar door de Nieuwe Revu nog uitgeroepen als ‘het lekkerste meisje in het leger’. Omdat ze een dubbele nationaliteit heeft (haar vader is een Israëliër) moet ze verplicht twee jaar in het Israëlische leger dienen. En dus sloot ze zich aan bij de marine.

Maar naast Katie zijn er ook jongeren die geen verplichting hebben, maar wel door het Israëlische leger ‘geronseld’ worden. ‘Lone Soldiers’, zoals buitenlandse vrijwilligers worden genoemd, genieten allerlei speciale rechten en voordelen zoals financiële bijstand, hulp met een woning en tijd om hun familie in het buitenland te bezoeken. 

Hassan: “Westerse geheime diensten knijpen een oogje dicht wanneer hun burgers beslissen om het Israëlische legeruniform te dragen, om Palestijnse landen te bezetten, zich Palestijnse grondstoffen toe te eigenen en om oorlogsmisdaden tegen het internationaal recht te plegen.

Het stuit haar tegen het zere been dat Israël Europese en Amerikaanse burgers gebruikt in de strijd. Het Mahal-rekruteringsprogramma van Israël is er speciaal op gericht jongeren van Joodse komaf te interesseren voor het Israëlische leger. En dat mag volgens haar nu vanwege de vele doden in Gaza wel tegen ‘het licht van de politieke en demografische transformatie van Palestina worden bezien’.

Middels het steunen en ontwikkelen van Israëls militaire macht, hebben westerse ronselaars bewust bijgedragen aan de etnische zuivering van Palestijnse steden: de onteigening, ontvolking en slachting van Palestijnse gemeenschappen.”

Zo’n honderd Nederlandse jongeren zouden zich over de jaren heen hebben aangesloten en voor het Israëlische leger hebben gevochten. Ook zouden jaarlijks tussen de 50 en 100 jongeren vrijwilligerswerk doen voor Israël. Een geweer komt daar niet aan te pas, maar wel doen ze allerlei klusjes voor het Israëlische leger.

Lees het opiniestuk van Hassan bij Al Jazeera of de in het Nederlands vertaalde versie bij Wijblijvenhier.

cc-foto: Katie’s Instagram pagina

Geef een reactie

Laatste reacties (114)