77

Trekt Erdogan Europa een nieuwe crisis in?

De aanhoudende slechte berichten over de val van de Turkse Lira lijken een zichzelf vervullende profetie te worden. Aan de vrije val waarin de munt is beland lijkt voorlopig geen einde te komen. Sinds begin 2018 verloor de munt al een derde van de waarde. Dit is slechts nieuws voor Europa, aangezien Europese banken voor miljarden aan leningen in Turkije uit hebben staan. Spaanse voor 72,7 miljard euro, de Franse voor 33,5 miljard euro en Italiaanse voor 14,8 miljard euro. Dit meldt de Financial Times.

RTL-correspondent Olaf Koens volgt de situatie al jaren:
‘Turkije heeft al vijf jaar economische problemen. De overheid heeft geld gestoken in veel te grote en dure projecten als de aanleg van bruggen en vliegvelden. Investeerders zijn weggerend, mede door Erdogan die de macht in het land steeds meer naar zich toetrekt. De situatie is problematisch.’

Daarnaast doet de wereldwijde handelsoorlog de Turkse export ook geen goed. Zo is de handel in staal en aluminium met ruim 40% afgenomen. Vandaag maakte de Amerikaanse president Donald Trump bekend importheffingen van respectievelijk 20 en 50 procent op staal en aluminium te leggen. Dit is het gevolg van een conflict tussen de landen over de vrijlating van een Amerikaanse pastoor. Turkije verdenkt de man van betrokkenheid bij een vermeende couppoging in 2016. Bovendien willen de Turken geestelijk leider Fetullah Gülen uitgeleverd zien. Hij woont in Pennsylvania en wordt door Erdogan gezien als het brein achter de vermeende couppoging.

Geef een reactie

Laatste reacties (77)