Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Trimbos instituut ontraadt Shisha-pen

  •  
03-05-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
shishapen_300
Ministerie van VWS laat effect van stoffen als propyleenglycol en glycerol onderzoeken
Het ministerie van VWS heeft het RiVm gevraagd om de mogelijke risico’s van het gebruik van de shisha-pen in kaart te brengen. Tot de resultaten hiervan bekend zijn, wordt het gebruik van de shisha-pen afgeraden, omdat evenmin is aangetoond dat het gebruik ervan geen gezondheidsschade veroorzaakt.
Tabak en nicotine zitten er niet in, maar wel stoffen als propyleenglycol en glycerol:
Een van de stoffen die vrijkomt bij gebruik van een shisha-pen is propyleenglycol. Deze stof wordt niet alleen gebruikt in de voedings-, cosmetische, farmaceutische en kunststofindustrie, maar ook als middel om tabak vochtig te houden. Bij roken komt het grootste deel van de stof vrij in hoeveelheden die groot genoeg zijn om de luchtwegen en ogen te irriteren. De stof bevindt zich ook in de rookpluim van een sigaret en dus kunnen zowel rokers als niet-rokers hieraan worden blootgesteld. Ook kunnen bij de verbranding schadelijke, mogelijk kankerverwekkende stoffen ontstaan (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en milieu, 2012). Onbekend is of deze effecten ook optreden bij blootstelling aan de damp die (bij lagere temperatuur) vrijkomt bij gebruik van een shisha-pen. 

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.