7

Trimbos instituut ontraadt Shisha-pen

Ministerie van VWS laat effect van stoffen als propyleenglycol en glycerol onderzoeken

Het ministerie van VWS heeft het RiVm gevraagd om de mogelijke risico’s van het gebruik van de shisha-pen in kaart te brengen. Tot de resultaten hiervan bekend zijn, wordt het gebruik van de shisha-pen afgeraden, omdat evenmin is aangetoond dat het gebruik ervan geen gezondheidsschade veroorzaakt.

Het Trimbos-instituut heeft een factsheet gepubliceerd waar dat in staat. De Shisha-pen is een elektronische sigaret in de vorm van een pen en is beschikbaar in smaken als kersen en aardbei. Hij is vooral populair onder basisschoolkinderen.

Tabak en nicotine zitten er niet in, maar wel stoffen als propyleenglycol en glycerol:

Een van de stoffen die vrijkomt bij gebruik van een shisha-pen is propyleenglycol. Deze stof wordt niet alleen gebruikt in de voedings-, cosmetische, farmaceutische en kunststofindustrie, maar ook als middel om tabak vochtig te houden. Bij roken komt het grootste deel van de stof vrij in hoeveelheden die groot genoeg zijn om de luchtwegen en ogen te irriteren. De stof bevindt zich ook in de rookpluim van een sigaret en dus kunnen zowel rokers als niet-rokers hieraan worden blootgesteld. Ook kunnen bij de verbranding schadelijke, mogelijk kankerverwekkende stoffen ontstaan (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en milieu, 2012). Onbekend is of deze effecten ook optreden bij blootstelling aan de damp die (bij lagere temperatuur) vrijkomt bij gebruik van een shisha-pen. 

Geef een reactie

Laatste reacties (7)