Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Triodos-bank financiert evangelisatie

  •  
01-03-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
527 keer bekeken
  •  
triodos_300.png
Duurzame bank belegt in omstreden evangelisatiebeweging
Triodos staat bekend als een bank die duurzaamheid en transparantie hoog in het vaandel heeft. Toch is het voor veel klanten een verrassing dat de bank ook evangelisatie financiert. Een van de beleggingen van de bank betreft de omstreden kerk ‘De Deur’.
De bank maakte deze week zeer gunstige jaarcijfers bekend en kondigt aan naar Frankrijk te zullen uitbreiden. De bank schrijft de groei toe aan de toenemende populariteit van duurzaamheid. Over 2012 behaalde de bank een nettowinst van 22,6 miljoen euro, 31 procent meer dan in 2011. Het aantal klanten nam toe met 23 procent tot meer dan 437.000. De bank wordt alom gezien als een ‘schone’ bank die bijvoorbeeld niet investeert in kernwapens.
De Triodosbank, ooit in Nederland opgericht door antroposofen en aanhangers van de uit Duitsland afkomstige beweging De Christengemeenschap, financiert daarentegen tal van religieuze instellingen van uiteenlopende aard. Van de christelijke uitgeverij Christofoor  tot en met de Islamitische Universiteit in Rotterdam.
Een van de showcases die de bank toont in het overzicht ‘Mijn Geld Gaat Goed’ is  Evangeliegemeente De Deur in Amersfoort. Deze organisatie heeft evangelisatie als doel. In een toelichting op Triodos-site staat: 
De afgelopen jaren heeft evangeliegemeente De Deur Amersfoort verschillende echtparen uitgezonden om van de grond af in een nieuwe gemeente te pionieren. Deze echtparen verhuizen naar een stad en beginnen daar een nieuwe kerk. Door middel van allerlei evangelisatieactiviteiten worden mensen uitgenodigd voor de kerkdiensten. Verder worden er regelmatig muziekavonden georganiseerd, waarbij geprobeerd wordt om ook de jeugd aan te spreken.
De Deur is een omstreden kerk, een Nederlands filiaal van de Amerikaanse Potter’s House Christian Fellowship. De organisatie was in de jaren negentig berucht vanwege felle antihomo-campagnes en bijvoorbeeld het opzetten van afschrikwekkende  horrorshows rond abortus. In 2008 ontstond er nog een rel  over het homostandpunt rond de Nieuw-Zeelandse afdeling. In Nederland is De Deur beschuldigd van sektarisme en het financieel kaalplukken van de gemeenteleden.
Een woordvoerder van Triodos verklaart tegenover Joop dat de bank geen waardeoordeel wil geven over de activiteiten van relaties. “Wel is het zo dat wij duurzaamheid zien als een uiting van verbinding en daar hoort spiritualiteit ook bij. We realiseren ons dat er in de samenleving verschillende visies zijn op deze opvattingen, en dat mogelijk niet iedereen zich zal kunnen vinden in de opvattingen van de ander. Wij matigen ons daar geen waardeoordeel over aan. Vanzelfsprekend gaan wij er vanuit dat de door ons gefinancierde partijen handelen binnen de in ons land geldende kaders van wet- en regelgeving. Mochten daar vragen over rijzen, dan hoef je er niet aan te twijfelen dat wij ons bij desbetreffende partij informeren – en waar nodig onze relatie heroverwegen.”
De woordvoerder benadrukt dat Triodos als enige bank inzicht geeft in beleggingen en financieringen. “Het komt dan ook voor dat klanten vragen stellen over een gemaakte keuze.” Of dat ooit heeft geleid tot het terugdraaien van een relatie kon de woordvoerder niet zeggen.
Update 15:50  Citaat woordvoerder aangevuld

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.