Laatste update 20:06
7

Belangrijke triomf voor Merkel in verkiezingen grootste Duitse deelstaat

De eerste exitpolls zijn niet mis te verstaan: het CDU van Angela Merkel heeft een overtuigende zege behaald in de deelstaatverkiezingen in Noordrijn-Westfalen (NRW). Voor Merkel is dit een belangrijke overwinning, dit is namelijk de grootste deelstaat van Duitsland en wordt gezien als een graadmeter voor de landelijke verkiezingen die over vier maanden plaats zullen vinden. Merkel blijkt nog stevig in het zadel te zitten.

Er werd met grote spanning naar de deelstaatverkiezingen van NRW toegeleefd. Zowel Merkel als haar belangrijkste rivaal Martin Schulz (SPD) hebben verwoed campagne gevoerd. De overwinning van Merkel geeft haar een flinke boost in de voorbereidingen van de landelijke parlementsverkiezingen, die op 24 september plaats zullen vinden. De winst van het CDU betekent dat er een hele grote kans is dat Merkel de komende vier jaar bondskanselier van Duitsland blijft.

Voor Schulz is het echter een grote afgang. Zijn partij maakte traditioneel gezien de dienst uit in de regio. De partij haalde het slechtste verkiezingsresultaat sinds de Tweede Wereldoorlog en Hannelore Kraft, die namens de SPD verkiesbaar was in het district, heeft meteen ook haar ontslag aangekondigd.

Met Martin Schulz hoopt de sociaaldemocratische SPD bij de landelijke verkiezingen het bondskanselierschap in de wacht te slepen. Met de grote toestroom van Syrische vluchtelingen leek het leiderschap van Merkel in zwaar weer te verkeren. Na haar controversiële uitspraak ‘Wir schaffen das’ zag Schulz zijn kans schoon om stevige kritiek te uiten op de zittende bondskanselier. Voor het eerst in jaren scoorden de sociaaldemocraten beter in de peilingen dan het CDU. Er werd zelfs gesproken over het ‘Schulzeffect’.

Dit mocht echter in Noordrijn-Westfalen niet baten. De vluchtelingencrisis is op de achtergrond geraakt doordat de toestroom sterk geslonken is. Daardoor kwam de nadruk in deze verkiezingen meer te liggen op economische thema’s. Daar scoorde het CDU overtuigend beter: na haar overwinningen in de kleinere deelstaten Saarland en Sleeswijk-Holsein stemt ook een meerderheid van de Duitsers in Noordrijn-Westfalen voor ‘Mutti Merkel’.

Volgens de exitpolls krijgt het CDU bijna 38 procent van de stemmen. Het SPD verloor 8 procentpunten en komt uit op ongeveer 30 procent van de stemmen. De mokerslag waar Merkel naar op zoek was, heeft ze uitgedeeld.

Lees ook: ‘CDU wint ook deelstaatsverkiezing in Sleeswijk-Holstein’

De Tijd: Merkel triomfeert in grootste Duitse deelstaat

Foto: CC Philipp

Geef een reactie

Laatste reacties (7)