Laatste update 14:15
5

TripAdvisor staakt exploitatie wilde dieren tripjes

De internationale reissite TripAdvisor stopt met het aanprijzen van reizen waar toeristen worden losgelaten op wilde dieren, zoals zwemmen met dolfijnen of ritjes op olifanten. De site gaat op aandringen van dierenbeschermers over op het ‘niet aanraak’-beleid dat er op gericht is dieren die in de natuur leven met rust te laten. Vooral in landen waar het overheidstoezicht zwak is, leidt dergelijk toerisme tot kwalijke praktijken. Zo krijgen tijgers verdovende middel toegediend om ze knuffelbaar te maken en worden olifanten mishandeld om ze te onderwerpen aan toeristenritjes.

Er is nog ook wel kritiek op de maatregel omdat gevangen gehouden dieren er niet onder vallen. De ticketverkoop voor de omstreden orka-shows van SeaWorld bijvoorbeeld gaat gewoon door.

Hoe schadelijk de exploitatie van wilde dieren is bleek ook vandaag weer uit een clip die viraal gaat. Te zien is hoe een toerist bij Guadaloupe zich in een kooi laat opsluiten om een witte haai van dichtbij te kunnen zien. Om dat spektakel mogelijk te maken worden de haaien gelokt met voedsel. Het dier verwondt zichzelf vervolgens aan de kooi. De sensatiezoeker in de kooi kwam met de schrik vrij.

Witte haaien worden door de amusementsindustrie neergezet als vreselijke monsters. Oeter Benchley, auteur van Jaws en een wegbereider van die hysterie, heeft enorme spijt betuigd voor dat effect. Achteraf gezien had hij het boek liever niet geschreven.

Legacy The Words of Peter Benchley from Peter Benchley on Vimeo.

Geef een reactie

Laatste reacties (5)