165

Tripoli is niet langer van Khadaffi

LIVE: Ooggetuigen melden dat in sommige wijken zeker honderd doden zijn gevallen ... Veiligheidstroepen Khadaffi hebben zich overgegeven ... Zoon Saif al-Islam zou door rebellen gevangen genomen zijn ... Honderden mensen vieren feest op straat in Tripoli ... Khadaffi zegt te willen onderhandelen met de rebellenleiders

De rebellen heb kort na middagnacht het Groene Plein in Tripoli bereikt waarna de overwinning werd gevierd. Khadaffi’s strijdkrachten gaven zich over waarna de Libische leider zich bereid gaf te onderhandelen over zijn positie. Ook de drie zoons, waaronder Said el-Islam zijn opgepakt. Vanuit de hele wereld hebben leiders een beroep gedaan op Khadaffi om af te treden. Intussen is het geweld nog steeds niet afgelopen. Er wordt nog zwaar gevochten om het militaire complex van Khadaffi. Zolang de kolonel zich nog niet heeft overgegeven blijft de NAVO luchtpatrouilles uitvoeren.

Update 20.25

Volgens de Arabische nieuwslezer Al Jazeera is de oudste zoon van Khadaffi, Mohammed, met behulp van medestanders ontsnapt. De Amerikaanse president Barack Obama heeft een audioboodschap vanaf zijn vakantieadres uitgestuurd. Hierin zegt het hij dat de situatie in Libië nog steeds onzeker is, maar dat het duidelijk is dat het Khadaffi-tijdperk voorbij is. Verder spreekt de president bewondering uit voor de moedige bevolking die al maandenlang strijd tegen de ‘brute tiran’ Khadaffi. Ook prees Obama de militaire acties van de NAVO:

De internationale gemeenschap heeft laten zien waar we toe in staat zijn als we eenheid tonen. De NAVO is het meest capabele bondgenootschap ter wereld. De kracht komt van zijn vuurkracht, maar vooral van zijn democratische idealen.”

Update 14:50

Een Palestijnse arts die onder het bewind van Khadaffi werd gemarteld, doet aangifte bij tegen de dictator. De arts werd er destijds van ‘verdacht’ samen met Bulgaarse verpleegsters doelbewust kinderen met het HIV-virus te hebben besmet. Volgens zijn advocaat Liesbeth Zegveld stapt hij naar justitie zo gauw Khadaffi in Den Haag arriveert, meldt de Volkskrant.

El Hagoug werd met vijf Bulgaarse verpleegkundigen 8 jaar in Libië vastgehouden en gemarteld. De arts en Zegveld zullen het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland verzoeken Kaddafi strafrechtelijk te vervolgens als verantwoordelijke voor de martelingen die El Hagoug en de verpleegkundigen hebben moeten doorstaan.

Update: 11.30

Volgens de Libische zaakgelastigde in Londen hebben de opstandelingen 95 procent van Tripoli in handen. In de wijk Tajourah onderhandelen de troepen van Khadaffi nog over een eventuele overgave. Na het grote feest is het nu rustig op straat omdat nog altijd sluipschutters van Khadaffi op de loer liggen. Een BBC verslaggever Rupert Wingfield-Hayes reisde mee met de rebellen en raakte verstrikt tussen het vuur toen de konvooi is gevecht raakte met veiligheidstroepen van Khadaffi.

Update 08.30

Bij de militaire bunker van Khadaffi vinden nog steeds hevige gevechten plaats. Het is onduidelijk of de Libische leider zich daar nog bevindt of richting Algerije is getrokken. Verschillende wereldleiders manen Khadaffi om af te treden. Zo zei president Barack Obama dat de kolonel nu wel moet inzien dat hij moet vertrekken. Ook de Australische premier Gillard roept Khadaffi op om af te treden. Ook de oudste zoon van Khadaffi, Mohammed el-Kadaffi zou gearresteerd zijn. 

Het Internationaal Strafhof (ICC) heeft de Nationale Overgangsraad in Libië gevraagd Saif al-Islam zo snel mogelijk over te dragen naar het strafhof in Den Haag. Dat zei de Argentijnse hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo tegen CNN. Het strafhof vaardigde in juni arrestatiebevelen uit tegen Muammar Kaddafi, Saif al-Islam Kaddafi en Abdullah al-Senussi, de directeur van de militaire inlichtingendienst en de rechterhand van de dictator.

Update 01.00

De NAVO stelde vannacht een verklaring op over de overwinning van de rebellen. 

Khadaffi’s regime is duidelijk aan het afbrokkelen. Hoe sneller hij zich realiseert dat hij de strijd niet kan winnen tegen zijn eigen mensen, hoe beter zodat de mensen in Libië meer aanslagen en lijden bespaard blijft.

In de verklaring wordt al over ‘een nieuwe begin’ gesproken.

“Het is nu tijd om een nieuw Libie te creeren. Een staat die is gebaseerd op vrijheid, geen angst. Democratie, niet dictatorschap. En de wil van de meerderheid, niet de minderheid of een aantal.

De NAVO zegt samen met de Nationale Overgangsraad aan een vlekkeloze overgang te werken. De overgebleven troepen van Khadaffi worden gemaand te stoppen met het geweld. Verder blijft de NAVO net als voorgaande maanden op scherp staan om de mensen van Libië te beschermen.

Update: 00.05
Khadaffi zou bereid zijn om met de rebellenleiders te onderhandelen. Niet alleen Said al-Islam, maar ook de tweede zoon van Khadaffi al-Saadi al-Kaddaf zou zijn opgepakt.

Update 23.30

Tegen 23.00 uur hebben de speciale veiligheidsbrigades van Khadaffi hun wapens neergelegd en zich overgegeven, meldt Al Jazeera. Eén van de zonen van de kolonel Saif al-Islam zou door de rebellen gevangen genomen zijn meldt de Nationale Overgangsraad. Ook gaan er geruchten dat Khadaffi zelf zou zijn neergeschoten in de buurt van het Rixos hotel.

Update 22.50

Volg de ontwikkelingen in Tripolo live via Sky News

Update 21.50

De strijd in Libië lijkt in de eindfase te zijn beland. Opstandelingen zijn nu ook via het westen komen Tripoli binnengekomen. Volgens persbureau AFP kwamen de rebellen met een konvooi van circa honderd voertuigen Janzour binnen dat ongeveer 20 kilometer van de hoofdstad ligt.

Update 19.00

Khadaffi heeft voor de tweede keer vandaag van zich later horen. In een audiobericht zei hij dat hij niet de macht zal afstaan en zal zegevieren. Hij beweert ‘tot het einde’ in Tripoli te blijven. Khadaffi vreest dat Tripoli ‘zal branden’. Ondanks dat één van de belangrijkste legerbasissen is geplunderd beloofde hij iedereen die voor hem opkomt wapens te leveren. 
Update 18.00

De rebellen hebben de belangrijke Khamis Brigade ingenomen ruim 20 kilometer van Tripoli. De opstandelingen wisten ’s lands best getrainde en uitgeruste eenheden te verdrijven van de legerbasis die onder leiding staat van Khadaffi’s 27-jarige zoon Khamis. De inname van de legerbasis werd gevierd door honderden rebellen. Ze hebben grote hoeveelheden wapens buitgemaakt en verlieten het terrein met trucks vol met munitie, granaten en mortieren.

Update 16.00

Terwijl de strijd tussen rebellen en Khadaffi troepen doorgaat hebben NAVO-gevechtsvliegtuigen een verblijfplaats van de Libische leider gebombardeerd. De NAVO-alliantie blijft aanvallen, meldt Al Jazeera. Het is onduidelijk of Khadaffi aanwezig was op compound Bab al-Aziziya toen het gebombardeerd werd.

Update 12.45

Het Duitse persbureau DPA meldt dat Khadaffi Tripoli heeft verlaten. Hij zou zich samen met zijn familie verplaatsen naar de grens met Algerije. Daar zouden ze bescherming genieten van leden van de stam al-Orban. De berichten zijn echt nog door niemand bevestigd.

Update 10.00

Het is de hele nacht onrustig geweest in Tripoli. Er zijn vier grote explosies gehoord. Tegen Al Jazeera heeft een woordvoerder van de opstandelingen verklaard dat de rebellen de verblijfplaats van Khadaffi aan het naderen zijn. Een flinke slag werd geslagen bij de belangrijkste luchtmachtbasis Mitiga. Bij de gevechten daar en elders in Tripoli zouden volgende de opstandelingen een onbekend aantal rebellen zijn gedood. Ooggetuige meldden tegen Al Jazeera dat in sommige wijken zeker honderd doden zijn gevallen.

De Libische activist Bashir Sewehli zegt tegen Al Jazeera dat de opstandelingen afgelopen nacht al een aantal gebieden in de hoofdstad hebben veroverd. Ook de buitenstad Zawiyah, 50 kilometer van Tripoli werd zaterdagavond veroverd.

Nu de aandacht is gevestigd op Tripoli zijn de rebellen een ander belangrijk bezet gebied verloren. Troepen van Khadaffi veroverde gisteren het industriele deel van de strategische oliestad Brega terug. Vrijdag claimden de rebellen nog dat ze het gebied onder controle hadden.

De meeste gevechten vinden vermoedelijk plaats in het oostelijke deel van de stad. Officiëlen van Khadaffi willen de gevechten tegenover persbureau AFP nog niet bevestigen, maar een woordvoerder van de rebellen bevestigde het bericht op CNN dat ‘de revolutie in Tripoli officieel is begonnen’. Het nieuws is inmiddels ook aangekomen in Benghazi waar de vreugde is losgebarsten en mensen op straat feestvieren.

Inwoners van Tripoli zouden een sms hebben gehad van het regime met de tekst: “Ga met wapens de straat op om de verraders te elimineren.” Ook gaan er geruchten dat Khadaffi samen met zijn twee zoons de stad uit is gevlucht, maar deze berichten zijn nog niet officieel bevestigd.

Volg het nieuws in Libië via de Live Blog van Al Jazeera

NRC: ‘Explosies en gevechten in Tripoli, anti-Gaddafibetogers op straat’

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (165)