21

Trojka verwerpt Griekse bezuinigingsplannen

Met het nieuwe bezuinigingsplan wilde Griekenland in 2 jaar tijd 12 miljard euro bezuinigen ... EU, ECB en IMF gaan niet overal mee akkoord

De waarnemers van EU, ECB en IMF gaan niet akkoord met enkele bezuinigingsplannen van de Griekse regering. Onderdelen van de voorstellen zijn afgewezen, maar het is niet bekend welke delen.

De leider van de socialistische regeringspartij Pasok Evangelos Venizelos verklaarde dat de trojka niet alle maatregelen heeft geaccepteerd, maar wel alternatieve voorstellen voorhanden heeft. Venizelos was in de vorige regering minister van Financiën. De huidige minister van Financiën, Yannis Stournaras, zei dat ‘slechts’ enkele maatregelen waren afgewezen.

Met het nieuwe bezuinigingsplan wilde Griekenland in 2 jaar tijd bijna 12 miljard euro bezuinigen. Alleen als de waarnemers ermee akkoord gaan, kan Griekenland rekenen op nieuwe noodsteun.

Ook binnen de coalitie is er onenigheid, bleek zondag bij het overleg tussen de drie regeringspartijen. Links heeft bezwaar tegen verlaging van inkomens en pensioenen en wil dat er meer wordt gedaan om de economie te stimuleren. Woensdag gaan de onderhandelingen verder. De coalitie is niet in gevaar, bezweren ze.

Griekenland is voor de hulp vooral afhankelijk van Duitsland, de grootste economie in Europa. Volgens weekblad Der Spiegel vindt bondskanselier Angela Merkel dat Griekenland in geen geval de eurozone mag verlaten. Ze zou bereid zijn het land meer bewegingsruimte te geven. Merkel zou bang zijn voor een domino-effect bij een Grieks vertrek, vergelijkbaar met de crisis na het omvallen van Lehman Brothers in 2008. Ook de politieke risico’s zijn in de ogen van Merkel te groot, schreef het blad.
Reformatorisch Dagblad: Trojka accepteert Griekse plannen niet

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (21)