Laatste update 15:46
56

Trollensites leggen journaliste het zwijgen op na Piet-kritiek

Trouw-journalist Seada Nourhussen vindt net als een groot deel van weldenkend Nederland dat de figuur van Zwarte Piet racistische kenmerken heeft. Daarom zou ze daar, net als een groot deel van weldenkend Nederland, graag verandering in zien. Maar die mening is haar niet toegestaan. Dat blijkt wel uit de mentions in haar Twitter timeline. De nare berichten en trollen die voorbijkomen zijn een gevolg van een onschuldige tweet van Nourhussen waar diverse ‘media’ als GeenStijl mee aan de haal zijn gegaan.

Seada Nourhussen twitterde op 13 november dat banketbakker/ijsboer Jordino in Amsterdam black face zwarte piet-figuren verkoopt. “Volwassenen die zoiets grotesks in mekaar zitten te marsepeinen: wat voor leven heb je dan?” vroeg ze zichzelf af. PVV-Kamerlid Martin Bosma twittert hysterisch aangedaan – want hoe durft ze! Waar haalt ze het gore lef vandaan? – een screenshot van haar tweet met als tekst erbij: “Linkse journalist Trouw beleeft totale woede-meltdown.” Bosma heeft kennelijk geen idee hoe een totale woede-meltdown eruit ziet. Zijn collega Fleur Agema (30.000 volgers) sluit zich bij de reactie van Bosma aan.

Enfin, Nourhussen verwijderde haar tweet omdat ze vreesde voor kwade reacties op Twitter. Maar ze was al te laat. Martin Bosma had al een screenshot gemaakt en twitterde het bericht. Het gevolg: de goorste reacties uit de krochten van zijn Twittervolgers.

GeenStijl en The Post Online, twee sites van de Nederlandse ‘alt right’ die voortdurend jagen op hen onwelgevallige meningen om die met verbaal geweld het zwijgen op te leggen, gaan er vervolgens mee aan de haal. Zij suggereren een verband tussen de kritische tweet van Nourhussen en een – geheel – andere banketbakkerij die op 15 november is beklad met de tekst ‘You’re racistit!’ (sic). Volgens The Post Online is dat de schuld van Nourhussen: “Trouw-journalist zwengelt golf van haat aan tegen eerlijke hardwerkende Amsterdamse middenstander”, aldus de door omroepvereniging Veronica gefinancierde website op Twitter. Waar die golf dan precies uit bestaat wordt nergens duidelijk gemaakt. Hoe Nourhussen haat aan zou zwengelen door kritiek te uiten op banketbakkershandwerk? Ook dat wordt natuurlijk niet duidelijk gemaakt. Het gaat alt-right altijd om de beschuldigende vinger, nooit om de bewijzen of onderbouwing.

Dat de online trollenstamkroegen zich zo gedragen is vervelend maar inmiddels welbekend. Maar vervolgens gaat ook AT5 mee in de verhaalconstructie. De stadsomroep maakt een item over hoe banketbakkers in Amsterdam ‘last’ hebben van burgers die niet gediend zijn van Zwarte Piet. De omroep stelt dat de bakkerij het ‘moet ontgelden’ op sociale media. Dat is wel wat erg zwaar aangezet voor die ene tweet van Seada Nourhussen, die wordt getoond zonder wederhoor te plegen of haar zelfs maar te spreken.

Het item maakt een nieuwe reeks reacties los. Daarmee is het afgelopen met de vrijheid van meningsuiting voor Nourhussen. Op Twitter laat ze weten voorlopig offline te zijn. De reden? Neem een kijkje in de bagger die ze over zich heen gestort kreeg:Schermafbeelding 2016-11-16 om 13.39.28 Schermafbeelding 2016-11-16 om 13.36.18 Schermafbeelding 2016-11-16 om 13.36.08 Schermafbeelding 2016-11-16 om 13.35.53 Schermafbeelding 2016-11-16 om 13.35.31 Schermafbeelding 2016-11-16 om 13.34.42 Schermafbeelding 2016-11-16 om 13.34.20Schermafbeelding 2016-11-16 om 13.34.32

Twitter dreigt als medium ten onder te gaan omdat het door de alt-right en andere haatgroepen wordt misbruikt om kritische geluiden te smoren. Het bedrijf heeft daarom dinsdag een aantal nieuwe maatregelen genomen om troll-aanvallen tegen te gaan.  De NOS schrijft:

Op Twitter bedanken veel mensen het bedrijf voor het aanbieden van de nieuwe functies. Het sociale medium kreeg de afgelopen jaren veel kritiek vanwege de vele beledigende berichten op de website.

Commentaar van de Grand Wizard van The Post Online: “Twitter maakt definitief einde aan vrijheid meningsuiting.”

Geef een reactie

Laatste reacties (56)