Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Trots op Nederland?

  •  
01-11-2011
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
KAMER WEIGERT MAURO VERBLIJFSVERGUNNING
Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft twee moties van de oppositie verworpen. Concreet betekent dit dat Mauro Manuel géén verblijfsvergunning krijgt van minister Gerd Leers. Een motie van de PvdA en de ChristenUnie waarin werd gevraagd om een verblijfsvergunning werd verworpen met 72 leden voor en 78 tegen. Regeringspartijen VVD en CDA, gedoogpartij PVV en de SGP stemden tegen.
Update 17:23
Gedoogleider Wilders van de PVV heeft in een reactie verklaard dat het CDA geen hevige interne discussies meer mag voeren. Hij noemt die niet voor herhaling vatbaar en zei: “Op deze manier is het niet goed zaken doen met het CDA”. Op de kwestie Mauro zelf reageerde hij niet. De populistenaanvoerder wil eerst weten wat Leers beslist.
Update 16:05
Op Twitter wordt met verbijstering en cynisme gereageerd op de beslissing van de Kamer. Een greep:
Droef van. “Dissidenten” doen niets, CDA laat Mauro stikken voor PVV. Hoe vaak kun je je ziel eigenlijk verkopen aan de duivel?
Das waar ook, die Jeanine Hennis waar iedereen mee weg liep, heeft ook gewoon tegen Mauro’s verblijf gestemd. Tof mens, toffe partij.
Schijndissidenten Koppejan en Ferrier (CDA) stemmen met fractie mee tegen verblijfsvergunning voor Mauro. Wilders wint weer.
Goed, dus Mauro wordt nu teruggestuurd naar Limburg…
Ben voorlopig even immuun voor de woorden ‘gezin’, ‘samen’, ‘respect’, ‘normen&waarden’ en ‘zorgvuldig’ uit mond van een CDA-kamerlid.
Als we Mauro het land uit willen katapulten, kunnen we altijd de ruggengraat van @adkoppejan gebruiken.
Moties met een echte oplossing voor #mauro niet aangenomen. Waren in lijn met aangenomen resolutie op #CDA congres. Wat een teleurstelling!
Bij het aanvragen van een studievisum moet je een verklaring ondertekenen dat je akkoord gaat met je vertrek. Dat noemt CDA “oplossing”.
Spekman en ik hadden motie aangepast overeenkomstig CDA-resolutie. CDA stemt nu tegen eigen resolutie.
Wel zielig voor @adkoppejan en @kgferrier dat ze nu alle spiegels uit hun huis moeten halen.
Update 14.20
De twee CDA-Kamerleden Ad Koppejan en Kathleen Ferrier, die eerder nog hun twijfels over de uitzetting van Mauro uitten, zijn om. Na afloop van het fractieoverleg verklaarden beiden zich te kunnen vinden in de oplossing die de partij heeft gevonden voor Mauro.
Koppejan:
Mauro kan blijven, hij kan de aanvraag hier afwachten en zijn leven voortzetten zoals hij dat nu heeft. Hier staat een gelukkige christen-democraat.”
Update 13.00
Het CDA lost niets op voor Mauro, alleen voor zichzelf.  Dat menen oppositiepartijen PvdA en D66. Volgens Gerard Schouw (D66) blijft voor Mauro onduidelijkheid bestaan of hij op grond van een studievisum wel in Nederland kan blijven. Het CDA-voorstel verdient dan ook niet de term  ‘oplossing’, aldus Schouw. Ook Tofik Dibi, GroenLinks-Tweede Kamerlid, ziet dat het voorstel meer dient om het CDA zelf te helpen en zeker niet Mauro. Als Mauro een studievisum krijgt, dan moet de Limburger over twee jaar alsnog weg, schrijft de Volkskrant.
Update 11.30:
Fractieleider Van Haersma Buma heeft na beraad met de fractie aangekondigd dat zijn partij het ‘maximale’ gaat doen om Mauro in Nederland te laten blijven. Dit betekent hoogstwaarschijnlijk niet dat minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel, CDA) gebruik zal maken van zijn discretionaire bevoegdheid, maar dat Mauro een studievisum zal moeten aanvragen. De aanvraag mag hij vanuit Nederland doen. Normaal gesproken zou dat vanuit Angola moeten, maar ‘gezien de storm rond Mauro, kun je dat niet van hem vragen’, aldus Van Haersma Buma.
Eerder:
Vandaag stemt de Tweede Kamer over de eventuele uitzetting van de 18-jarige Angolees Mauro Manuel. De jongen werd op negen-jarige leeftijd door zijn moeder op het vliegtuig naar Nederland gezet en verblijft sindsdien bij pleegouders in Limburg. Hij is volledig ingeburgerd, spreekt geen Portugees meer, gaat naar school en is gehecht aan de Nederlandse samenleving. Desalniettemin wil minister Gerd Leers (Asiel en Immigratie) hem op het vliegtuig naar Angola zetten. De oppositie, exclusief de SGP, wil het debat heropenen, maar het is onduidelijk of hier een meerderheid voor is.
Er is de afgelopen weken veel te doen geweest om asielzoeker Mauro Manuel. De ene keer mocht hij wel in Nederland blijven, dan weer niet. Dan weer alleen als hij een studievisum zou aanvragen, maar daarvoor zou hij waarschijnlijk alsnog eerst terug naar Angola moeten, dan weer niet. Aan die onduidelijkheid komt voor Mauro vandaag hoogstwaarschijnlijk een eind.
De oppositie is fel tegen uitzetting. Binnen het CDA zijn afgelopen zaterdag duidelijke signalen laten horen bij het congres, dat Mauro van harte welkom is in Nederland te blijven. Afgelopen week lieten CDA-dissidenten Ad Koppejan en Kathleen Ferrier weten niet voor uitzetting te zullen stemmen. De fractie is nu naarstig opzoek naar een overeenkomst waar ook zij zich achter zullen scharen. Hoogstwaarschijnlijk zal dit betekenen dat Mauro alsnog geen verblijfsvergunning krijgt, maar, vanuit Nederland, een studievisum zal moeten aanvragen.
Oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas roept zijn partij op om tégen de uitzetting te stemmen. In een ingezonden brief in dagblad Trouw wijst hij VVD-Kamerlid Van Nieuwenhuizen, die eerder zei graag haar hart te willen volgen, erop dat: “het mooie van het Kamerlidmaatschap is dat je in een kwestie als deze wel degelijk je hart kunt volgen.” 

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.