Laatste update 12:23
133

Truck-terrorist gedood door Italiaanse politie

De Tunesische terrorist die er van verdacht wordt met een truck ingereden te zijn op het publiek van een Kerstmarkt in Berlijn en zo 12 willekeurige mensen vermoordde, is in Milaan gedood bij een treffen met de politie. Dat heeft de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken bekend gemaakt. De verdachte werd aangehouden bij een routinecontrole. Vrijwel meteen opende hij het vuur op de agenten. Een van de agenten werd in de schouder geraakt, zijn collega die nog maar 9 maanden in dienst is, schoot de verdachte daarop dood. Aan de hand van vingerafdrukken werd vastgesteld dat die overeenkomen met de sporen die zijn aangetroffen in de cabine van de terreur-truck.

De minister prees de agenten voor hun betoonde moed en het uitschakelen van de terrorist. Gevreesd werd dat de verdachte de komende tijd opnieuw zou toeslaan.

De verdachte arriveerde in 2011 in Italië na een overtocht over de Middellandse Zee. Hij werd veroordeeld wegens brandstichting in het opvangcentrum en belandde in de gevangenis. Volgens zijn broers zou hij daar in contact zijn gekomen met extremisten die hem mogelijk hersenspoelden. Justitie meldt dat hij in verschillende gevangenissen heeft gezeten omdat hij regelmatig werd overgeplaatst wegens wangedrag en pogingen tot het organiseren van oproer.

In 2015 arriveerde hij in Duitsland, in het bezit van drie nationaliteiten en opererend onder zes verschillende aliassen. Pogingen om hem als ongewenste vreemdeling uit te zetten mislukten omdat Tunesië weigerde hem toe te laten. Pas deze week, na de aanslag, kreeg Duitsland de benodigde reisdocumenten.

Duitse opsporingsautoriteiten constateerden dat de verdachte plannen had voor het plegen van een terreuraanslag en zelfs dat hij zichzelf had aangeboden als zelfmoordterrorist. Toch bleef hij vrij rondlopen.

cc-foto: Dmitry

Geef een reactie

Laatste reacties (133)