30

Truckers werden door werkgevers gedwongen Code Rood te negeren

De extreem zware storm die Nederland donderdag teisterde blies onder meer tientallen vrachtwagens omver. Dat leidde tot de vraag waarom de chauffeurs de waarschuwingen genegeerd hadden en toch de weg waren opgegaan. Ook premier Rutte liet zich niet onbetuigd en zei: “Wat ben je toch een oet-dinges als je dat doet.”

Vakbond CNV weet inmiddels, na he houden van een spoedenquête onder de leden, waarom de truckers op pad gingen. Een deel van de bazen eiste dat er doorgereden werd. Anderen lieten helemaal niets van zich horen. Zo kreeg er een toegevoegd: “Jij bent toch zeker geen watje? Jij gaat gewoon rijden.”

Een overgrote meerderheid van de chauffeurs verklaart dat ze geen instructies kregen na het afkondigen van Code Rood. Dertig procent kreeg wel de opdracht de rit te staken.

CNV pleit dan ook voor het invoeren van een rijverbod bij Code Rood, schrijft de NOS:

CNV Vakmensen verklaart de druk op de chauffeurs uit de contracten tussen de werkgevers en hun opdrachtgevers. Daarin zijn boetes vastgelegd voor transportbedrijven als ze te laat leveren. Van Rijssel: “Dat leidt ertoe dat dit soort idiote dingen gebeuren.” Om te voorkomen dat chauffeurs door hun baas onder druk worden gezet, pleit CNV Vakmensen voor een rijverbod voor vrachtwagens als code rood is afgegeven. “Dat geeft een duidelijk signaal, want dan kun je als chauffeur zeggen: het mag niet, het is verboden. En als een vrachtwagen dan omwaait, dan kun je de schade verhalen op het transportbedrijf. Dan leert hij het wel af voor de volgende keer.”

cc-foto: Carolyn

Geef een reactie

Laatste reacties (30)