Laatste update 08:41
15

Trudeau van voetstuk? Premier excuseert voor ‘stomp’ parlementariër

De Canadese premier Justin Trudeau lijkt niets verkeerd te kunnen doen. Van zijn representatief kabinet tot aan, knuffelen met babypanda’s en kwantumfysica. De wereld loopt met hem weg. Tot afgelopen woensdag toen Trudeau tijdens een verhit debat een vrouwelijke parlementariër van de oppositie per ongeluk een stomp gaf. De premier heeft zich inmiddels verontschuldigd voor zijn gedrag, meldt de Volkskrant.

In het parlement vond er een discussie plaats, die uit de hand liep. Op bovenstaande video kun je zien hoe Trudeau een parlementslid, Tom Mulcair (NDP), hardhandig tot de orde probeert te roepen. Terwijl hij op de man afloopt en hem mee wil meetrekken voor de stemming, raakt hij oppositielid Ruth Ellen Brosseau in de borst.

Brosseau loopt weg, Trudeau volgt haar om, vermoedelijk, zijn excuses aan te bieden maar als hij terugkomt maakt Mulcair gretig gebruik van het moment door de premier luidkeels te bekritiseren. Hij schreeuwt herhaaldelijk: ‘welke man doet dat nou bij een vrouw?’.

Het Canadees parlement was op dat moment aan het stemmen over euthanasiewetgeving. Brosseau onthield zich van stemmen omdat ze volgens eigen zeggen ‘te ontdaan’ was. Trudeau heeft zijn verontschuldigingen aangeboden, maar de oppositieleden kunnen de populaire premier eindelijk eens ergens op pakken en noemen zijn gedrag ‘shockerend en beschamend’.

Trudeau liet weten enkel Mulcair te willen vastgrijpen en, hoewel dat ook verkeerd was, hij Brousseau niet zag staan en haar daardoor per ongeluk met zijn elleboog raakte.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)