Laatste update 09:08
67

Trudeau wint opnieuw in Canada, populisten weggevaagd

De Liberale Partij van premier Justin Trudeau is als grootste geëindigd bij de Canadese parlementsverkiezingen. De partij verloor wel ruim 20 zetels en daarmee de absolute meerderheid in het 338 leden tellende parlement. De liberalen stonden dinsdagochtend vroeg volgens voorlopige tellingen op 156 zetels. De sociaal-democratische New Democratic Party (NDP) eindigde met 24 zetels. Door daarmee samen te werken haalt Trudeau een meerderheid. Dat zou betekenen dat Trudeau een progressiever beleid gaat voeren, bijvoorbeeld op het gebeid van klimaatmaatregelen.

De linkse New Democratic Party wordt geleid door de sikh Jagmeet Singh die in ieder geval ook erg goed is in bijlwerpen.

Trudeau heeft overigens niet de meeste stemmen gehaald 32,9 procent tegen 34,5 voor de Conservatieven maar bezet dankzij het districtenstelsel toch de meeste zetels. De Franstalige separatisten maakten in Quebec een – excusez le mot – comeback en wonnen 22 zetels boven de 10 die ze al hadden. De Groenen boekten een winst van vijftig procent en hebben nu drie zetels. De steun is ook voor deze partij veel groter maar het districtenstelsel verhindert het bemachtigen van meer zetels.

De populistische People’s Party Canada werd weggevaagd en haalde geen enkele zetel. Een van de tegenstanders daarvan was de Parti Rhinoceros (Neushoornpartij) die een lijsttrekker met exact dezelfde naam als die van de PPC hadden: Maxime Bernier. Door de nederlaag van de populisten is de kans kleiner dat de Conservatieven een ruk naar nog verder rechts maken.

Trudeau lag de afgelopen maanden onder vuur vanwege schandalen die zijn imago als progressieve premier ondermijnden. Zo doken er oude foto’s op waarop hij in blackface te zien was en was hij in strijd met zijn milieuvriendelijke beloftes de fossiele industrie terwille met onder meer de aanleg van een pijpleiding.

De premier fungeerde de afgelopen jaren als het tegenbeeld van zijn zuidelijke buur Trump: beschaafd, intelligent en tolerant. Dat was vooral de conservatieven een doorn in het oog. Er werd al maanden voorspeld dat de partij van de premier een forse nederlaag zou leiden maar daar blijkt geen sprake van.

NRC schrijft:

„Canadezen hebben ons de verantwoordelijkheid gegeven om door te gaan met regeren”, zei Trudeau tijdens zijn overwinningsrede in Montreal. Kiezers hebben volgens hem gekozen voor „een progressieve agenda en sterke actie tegen klimaatverandering.” De duidelijke zege voor de Liberalen kwam als een verrassing; volgens opiniepeilingen lag Trudeau, die dit jaar is beschadigd door enkele schandalen, al wekenlang nek aan nek met zijn belangrijkste tegenstander, de Conservatieve leider Andrew Scheer. De Conservatieven komen uit op 122 zetels, een winst van 27 zetels.

Geef een reactie

Laatste reacties (67)