Laatste update 18:25
17

Trump aangeklaagd voor misbruik liefdadigheidsfonds

Rechter gevraagd Trump Foundation te ontmantelen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft herhaaldelijk het liefdadigheidsfonds dat zijn naam draagt misbruikt om zijn verkiezingscampagne te financieren en zakenpartners te betalen. Dit zegt de openbare aanklager van de staat New York, Barbara Underwood. Om die reden worden Trump en zijn drie oudste kinderen nu aangeklaagd. Dit schrijft de Washington Post.

In haar aanklacht vraagt Underwood de rechter om de Trump Foundation te ontbinden. Wat overblijft aan bezittingen van de stichting, met een waarde van zo’n een miljoen dollar, zou verdeeld moeten worden onder andere goede doelen. Trump zou volgens de aanklacht 2,8 miljoen dollar moeten terugbetalen aan restitutie en boetes. Ze wijst erop dat de huidige president van de Verenigde Staten op dit moment al ruim 300.000 dollar heeft betaald sinds de Washington Post in 2016 boven water kreeg dat de Trump Foundation vooral goed is geweest voor één man:  Trump zelf.

Na jubelende tweets over zijn ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un en de Republikeinse partij door, vond hij eerder vandaag nog even tijd om de Democraten onderuit de zak te geven over de aanklacht:

Eind 2016 liet Trump al eens weten zijn foundation te willen opheffen maar dat is onmogelijk, lopende een justitieel onderzoek. De reden waarom zijn kinderen, Donald Jr., Ivanka en Eric, ook in staat van beschuldiging zijn gesteld is omdat ze officieel bestuursleden van de Trump Foundation zijn. Als zodanig moeten zij toezien op de gang van zaken en eventuele misstanden aan de kaak stellen. Het bestuur is echter sinds 1999 niet meer bijeen geweest.

Cc-foto: Gage Skidmore

 

Geef een reactie

Laatste reacties (17)