Laatste update 12:41
36

Trump onthult nieuw Afghanistan-beleid dat niet nieuw is

In zijn eerste officiële tv-toespraak in zes maanden tijd maakte Donald Trump zijn nieuwe strategie bekend voor de Amerikaanse aanwezigheid in Afghanistan: die blijft vrijwel ongewijzigd ten opzichte van die van Barack Obama. De VS trekt zich voorlopig niet terug uit het land en de legerleiding ter plaatse krijgt een grotere eigen verantwoordelijkheid.

Volgens de America First-president is het van groot belang dat de Amerikanen in Afghanistan blijven, om te voorkomen dat een vacuüm ontstaat waarvan Islamitische Staat (IS) en de Taliban kunnen profiteren, zoals IS ook deed in Irak na de Amerikaanse terugtrekking uit dat land in 2011.

Trump sprak de Amerikaanse bevolking toe vanaf de militaire basis Fort Myer in Arlington, Virginia. In zijn toespraak liet hij in het midden of hij ook van plan is extra troepen te sturen, hoewel ingewijden schatten dat er zo’n vierduizend extra militairen zullen worden uitgezonden. Wel zei Trump dat militaire acties voortaan niet meer worden aangekondigd, maar dat de bevelhebbers in Afghanistan ruimte krijgen om naar eigen inzicht operaties uit te voeren: ‘De vijanden van Amerika zullen nooit weten wat we van plan zijn. Met micro-management vanuit Washington winnen we de strijd niet,’ aldus Trump.

Met de ‘nieuwe’ strategie volgt Trump de lijn van zijn voorganger Barack Obama die gedurende zijn bewindsperiode tienduizenden extra soldaten naar Afghanistan stuurde. Het grote verschil: Obama wilde aan het eind van zijn ambtstermijn de troepen volledig teruggetrokken hebben uit Afghanistan, een plan dat direct door zowel Democraten als Republikeinen fel bekritiseerd werd en ook niet haalbaar bleek. Trump, zelf wel altijd voorstander van directe terugtrekking uit Afghanistan, liet maandagavond weten dat er wat hem betreft geen termijn aan de Amerikaanse aanwezigheid kleeft.

Tijdens de toespraak benadrukte Trump meerdere malen dat de Amerikanen niet in Afghanistan zijn om het land op te bouwen, maar uitsluiten om terrorisme te bestrijden. Ook zei Trump dat het Washington niet interesseert of Afghanistan een functionerende democratie wordt en blijft.

Evenals Obama eerder deed, zei ook Trump dat de Amerikanen van Pakistan verwachten dat het land meer doet om de Taliban en IS in Afghanistan te bestrijden en dat de Pakistaanse overheid stopt met het onderdak verlenen aan terroristen. Trump ging echter nog een stap verder dan Obama en zei dat Pakistan op harde sancties van de Verenigde Staten kan rekenen als het land niet meewerkt. Die sancties houden onder meer in dat de Verenigde Staten de geldkraan richting Pakistan dichtdraait. Ook zei Trump van India te verwachten dat het meer gaat bijdragen aan de bestrijding van terroristen in Afghanistan.

Aan het einde van de toespraak, een die Trump voor de verandering braaf voorlas in plaats van zijn eigen versie voor te dragen, riep de Amerikaanse president op tot meer eenheid. Na de rellen door neonazi’s in Charlottesville waarbij een vrouw om het leven kwam, had Trump aanvankelijk gezegd dat het geweld ‘van beide kanten’ kwam. Een uitspraak waarop hij fel werd afgerekend. In de toespraak van maandagavond zei Trump dat soldaten het verdienen om thuis te komen in een Amerika waarin alle mensen gelijk zijn. Ook die uitspraak leverde de president veel kritiek op. Onlangs nog liet Trump per Twitter weten dat er voor transgender Amerikanen geen plek is in het leger.

Bron: Vox / cc-foto: Gage Skidmore

Geef een reactie

Laatste reacties (36)