Laatste update 14:17
77

Trump beëindigt traditie van iftar op het Witte Huis

Thomas Jefferson hield in 1805 de eerste iftar-maaltijd in het Witte Huis, het rituele eten waarmee moslims tijdens de ramadan na zonsondergang het vasten verbreken. Jefferson deed dat ter ere van de Tunesische ambassadeur. Het was ten tijde van de Eerste Barbarijse Oorlog, waarbij de Verenigde Staten en Zweden verwikkeld waren in een militair conflict met landen in Noord-Afrika, waaronder het sultanaat van Marokko.

In 1996 werd de iftar maaltijd als traditie ingevoerd door Hillary Clinton die er naar verluidt door haar dochter Chelsea op gewezen was. Honderdvijftig mensen worden sindsdien uitgenodigd op het Witte Huis voor een jaarlijkse iftar-maaltijd. George Bush zette de traditie voort, ook in 2001 net na de aanslagen. Hij benadrukte bij die gelegenheid dat de strijd gericht was tegen terrorisme en niet tegen de islam.

Trump heeft de traditie dit jaar zonder enige uitleg beëindigd. In een verklaring die zaterdagavond uitging wordt stilgestaan bij het einde van de ramadan en uitgelegd dat het een islamitische traditie is om met de iftar de banden met buren en niet-moslims te versterken. Tot slot worden moslims in de VS en de rest van de wereld eid mubarak gewenst bij het begin van het Suikerfeest.

De Passover op het Witte Huis, het joodse Paasfeest, dat door president George W. Bush als traditie is gestart, vond eerder dit jaar wel doorgang maar niet op het Witte Huis zelf. Trump noch zijn echtgenote waren daarbij aanwezig.

De traditionele viering van Pasen met een Amerikaanse variant op het eieren zoeken, vond wel doorgang.

Bron: The Independent

cc-foto: Pete Souza, iftar diner in het Witte Huis, 2010

Geef een reactie

Laatste reacties (77)