Laatste update 12 juni 2017, 11:14
23

Trump niet bestand tegen Britse protesten, zegt bezoek liever af

Donald Trump wil geen bezoek brengen aan Groot-Brittannië als er tegen hem gedemonstreerd zal worden. Dat heeft Trump gezegd tijdens een telefoongesprek met de Britse premier Theresa May. Omdat het erop lijkt dat de Britten wel degelijk tegen zijn komst de straat op zullen gaan, wil de Amerikaanse president zijn geplande bezoek tot nader order annuleren.

Het gesprek, dat al een paar weken geleden plaatsvond, zou deels verklaren waarom er nog altijd geen definitieve datum voor Trumps bezoek aan de Britse eilanden gepland staat. Trump werd een week na zijn inauguratie formeel uitgenodigd door May, een uitnodiging die door Trump direct werd geaccepteerd. Sindsdien is er al een aantal keer met de datum geschoven, maar het bezoek lijkt nu dus in elk geval voorlopig van de baan te zijn.

Dat May al zo snel een formele uitnodiging de deur uitdeed was volgens veel diplomaten, waaronder ook voormalig veiligheidsadviseur Lord Rickets, voorbarig. Echter is het niet mogelijk om zo’n uitnodiging vervolgens weer in te trekken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken, van oudsher de Britse verbinding tussen de Verenigde Staten en Europa, zat ook al met de uitnodiging in hun maag, nadat zeer tegen de zin van de Britten Trump besloot uit het akkoord van Parijs te stappen. Dat de huid van Trump nu niet dik genoeg blijkt om met Britse protesten om te gaan, komt dan ook niet verkeerd uit.

Groot-Brittannië moet het overigens ook nog altijd zonder nieuwe Amerikaanse ambassadeur doen. Trump heeft weliswaar miljardair Woody Johnson – gul sponsor van de Republikeinse partij en eigenaar van de New York Jets – aangewezen als nieuwe ambassadeur, maar hem nog altijd niet officieel aangesteld. Datzelfde geldt voor een groot aantal andere landen, aangezien de Trump-regering het nog altijd niet voor elkaar heeft gekregen belangrijke overheidsfuncties in te vullen.

In Groot-Brittannië is tot dusver Lewis Lukens waarnemend ambassadeur. Lukens, nog aangesteld door Obama, ging een week geleden lijnrecht tegen Trump in door burgemeester Khan te complimenteren met diens werk na de aanslagen, terwijl Trump zelf via Twitter de Londense burgemeester herhaaldelijk aanviel. Na die beledigingen van Trump liet Khan zelf ook al weten dat wat hem betreft Trump niet meer welkom is in Groot-Brittannië.

Update maandag 12 juni 11:15

Het Witte Huis ontkent dat het bezoek wordt afgezegd.

Bron: The Guardian / cc-foto: Gage Skidmore

Geef een reactie

Laatste reacties (23)