Laatste update 20:18
17

Trump bezoekt troep Irak, onthult identiteit commando’s

In een poging een storm van kritiek over zijn beslissing om Amerikaanse troepen uit Syrië en Afghanistan terug te trekken en zijn chantage -shutdown – de Amerikaanse president heeft gezegd dat hij bereid is om de federale overheid ‘op slot’ te houden totdat hij geld krijgt voor zijn grensmuur – is Donald Trump halsoverkop naar Irak gereisd met kerst om voor het eerst in zijn presidentschap Amerikaanse troepen te bezoeken. In de video en foto’s die het Witte Huis van de ontmoetingen openbaar maakte worden echter gezichten en namen van Amerikaanse commando’s getoond, wat hoogst ongebruikelijk en potentieel zeer gevaarlijk is voor militair personeel in oorlogsgebied.

Medewerkers van het Pentagon spreken dan ook van een zorgwekkende schending van veiligheidsprotocollen. Malcolm Nance, oud-inlichtingenofficier bij de Amerikaanse marine, verklaart aan Newsweek

Veiligheid van militair personeel is het belangrijkste aspect van militaire uitzendingen. De echte namen, gezichten en identiteiten van personeel dat betrokken is bij speciale operaties of activiteiten worden meestal streng bewaakt in strijdgebieden. Om die zo achteloos te onthullen, zelfs als opperbevelhebber, zou een gigantische propagandagelegenheid betekenen indien deze Amerikanen gevangen zouden worden genomen door een terroristische groepering of vastgehouden door een vijandige overheid.

Een vertegenwoordiger van het Pentagon voegde daaraan toe:

Zelfs bij demonstraties van commando’s voor congressionele delegaties, de vice-president of president, hebben zij hun gezichten bedekt of worden hun gezichten digitaal geblurred voordat beeldmateriaal openbaar wordt gemaakt. Ik kan me niet herinneren dat commando’s ooit eerder gevraagd werd met hun gezichten zichtbaar te poseren terwijl ze in oorlogsgebied dienden.

Trump loog tijdens zijn bezoek opnieuw over een salarisverhoging van 10 procent voor militair personeel die hij zou hebben geregeld, maar die in werkelijkheid niet meer dan 2,6 procent bedraagt; de jaarlijkse verhoging die standaard wordt toegekend.

Ondanks de felle kritiek op de shutdown, lijkt die deels gunstig uit te pakken voor Trump, die het als excuus aanvoerde om uitstel aan te vragen in het onderzoek naar zijn frauduleuze activiteiten. Ondertussen wordt zijn desastreuze beleid nog steeds uitgevoerd. Het schrappen van de ene na de andere milieumaatregel richt onherstelbare schade aan. Niemand weet hoeveel mensen en kinderen er al gestorven zijn in grensdetentiekampen, waar honderden miljoenen belastinggeld in worden gepompt, maar de omstandigheden mensonterend zijn. Ondertussen gaat de jacht op immigranten door. ProPublica onthult hoe een tiener van school werd geplukt en gedeporteerd werd naar Honduras waar hij levensgevaar loopt, nadat hij als ‘bendelid’ werd aangemerkt omdat hij een tekening van de schoolmascotte op zijn rekenmachine had gekrabbeld.

Geef een reactie

Laatste reacties (17)