Laatste update 11:42
57

Trump complimenteert Filipijnse president Duterte met moordpartijen

Donald Trump heeft de Filipijnse president Rodrigo Duterte geprezen om diens ‘fantastische aanpak van het drugsprobleem’. Dat blijkt uit een gelekt transcript van een telefoongesprek dat beide presidenten vorige maand voerden. Op de Filipijnen worden op grote schaal drugsdealers, -gebruikers én mensen die daarvan worden verdacht op straat geëxecuteerd door doodseskaders die in opdracht van Duterte werken.

Het transcript, dat in handen is van The Washington Post, zou zijn gelekt door een Filipijnse overheidsmedewerker. ‘Je bent een goed man,’ zei Trump tegen zijn moordlustige collega. ‘Veel landen hebben een drugsprobleem, wij hebben dat probleem ook, maar wat verricht jij fantastisch werk en ik wilde je gewoon even bellen om je dat te vertellen.’

‘Drugs zijn een kwelling voor mijn land en ik moet iets doen om de Filipijnse natie te behouden,’ antwoordde Duterte op de lovende woorden van Trump, die daarop weer reageerde met: ‘Dat begrijp ik volkomen, in tegenstelling tot onze vorige president die dat niet begreep.’ Daarmee doelde Trump op Barack Obama die een ontmoeting met Duterte afzegde vanwege de moordpartijen. Dat, en omdat Duterte Obama ‘een hoerenzoon’ had genoemd.

Noord-Korea
In het telefoongesprek met Duterte sprak Trump ook over de leider van Noord-Korea, Kim Jong-un. Die noemde hij ‘een gek met atoomwapens’. Trump wilde van Duterte weten in hoeverre Kim ‘stabiel of instabiel’ is. Het antwoord daarop: ‘Hij speelt met bommen, zijn speeltjes. Zijn hersenen functioneren niet en hij kan elk moment doordraaien’. Trump maakte van die opmerking gebruik om nog maar eens te pochen over de eigen capaciteiten: ‘Amerika heeft een hoop vuurkracht in die regio, waaronder twee kernonderzeeërs.’

Enkele dagen na die opmerking verklaarde Trump tegenover de pers ‘vereerd’ te zijn als hij Kim in het Witte Huis mocht ontvangen.

Beeld: Gage Skidmore

Geef een reactie

Laatste reacties (57)