Laatste update 20:43
18

Trump deed geheimzinnige belofte aan buitenlandse leider

Een klokkenluider van een van de Amerikaanse inlichtingendiensten heeft een klacht ingediend over een belofte die Donald Trump heeft gedaan aan een buitenlandse leider. De inhoud van de belofte en de identiteit van de buitenlandse leider zijn niet bekend. Volgens Michael Atkinson, de waakhond van de Amerikaanse inlichtingendiensten, gaat het echter om betrouwbare en zorgwekkende aantijging, schrijft de Washington Post.

Normaal gesproken moeten de Congresleden die zich bezighouden met de inlichtingendiensten, hierover worden geïnformeerd. Dat is tot nu toe niet gebeurd. De hoogste baas van de spionagediensten, Joseph Maguire, weigert de informatie te delen. Tot woede van de voorzitter van de inlichtingencommissie in het Huis van Afgevaardigden, de Democraat Adam Schiff.

De klacht van de klokkenluider dateert van 12 augustus. In de weken die daaraan voorafgingen had Trump contact met zeker vijf buitenlandse leiders, onder wie de Russische president Putin. Ook ontving de Amerikaanse president deze zomer twee – volgens Trump ‘prachtige’ – brieven van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong Un. In juni verklaarde Trump dat hij het niet eens was met bepaalde spionageactiviteiten van de CIA in Noord-Korea.

De affaire roept nieuwe vragen op over Trumps omgang met gevoelige informatie en zijn relatie met de Amerikaanse inlichtingendiensten, stelt de Washington Post. Een week geleden werd bekend dat de VS een spion heeft teruggehaald die was doorgedrongen tot de top van het Kremlin. Dat gebeurde volgens bronnen binnen de Amerikaanse overheid onder meer uit vrees voor de loslippige Trump.

De Amerikaanse president zelf doet de onthulling van de Washington Post traditiegetrouw af als ‘fake news’.

Update, 20.40 uur:
Trump had contact met de volgende buitenlandse leiders:

Inmiddels gaat de belangstelling vooral uit naar een gesprek dat Trump heeft gehad met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. De Amerikaanse president zou Zelensky onder druk hebben gezet om een corruptieonderzoek naar Hunter Biden te starten. Hunter Biden is de zoon van Joe Biden, een van de kandidaten om het volgend jaar namens de Democraten tegen Trump op te nemen.

Geef een reactie

Laatste reacties (18)