Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Trump deporteert kinderen met kanker

  •  
30-08-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
US-MEXICO-IMMIGRATION-MAYORS-MIGRANTS

© 2018-06-21 12:47:13 Shoes are left by people at the Tornillo Port of Entry near El Paso, Texas, June 21, 2018 during a protest rally by several American mayors against the US administration's

De regring van Trump heeft stilletjes een voorziening ingetrokken die asielzoekers die ernstig ziek zijn en hun families in staat stelt om tijdelijk in de Verenigde Staten te blijven gedurende een levensreddende behandeling. Ondanks de verontwaardiging over de mensonterende toestanden waaronder asielzoekers en hun kinderen worden opgesloten in de detentiekampen aan de zuidgrens, wordt het immigratiebeleid alsmaar harder. Zo kunnen gezinnen nu zonder proces voor onbepaalde tijd worden opgesloten, worden statushouders uitgesloten van bepaalde sociale voorzieningen, worden ongedocumenteerde asielzoekers onderworpen aan DNA-testen en krijgen de mensen die in kooien worden vastgehouden niet langer een griepprik toegediend. Trump overweegt zelfs om kinderen van immigranten die in Amerika geboren worden hun staatsburgerschap te ontnemen , een recht dat in de grondwet is vastgelegd.
Het besluit om doodzieke asielzoekers, onder wie kinderen met kanker, niet langer te behandelen maar te deporteren werd echter niet aangekondigd, maar stilletjes ingevoerd. Families met een doodziek familielid kregen een brief waarin stond dat ze 33 dagen kregen om vrijwillig te vertrekken, anders zouden ze worden gedeporteerd. Dat meldt Rolling Stone.
Ed Markey, de Democratische senator uit Massachusetts, spreekt er schande van:
"Dit is een nieuw dieptepunt. Donald Trump deporteert letterlijk kinderen met kanker."
Overigens is ook het Nederlandse immigratiebeleid niet vrij van dergelijke hardvochtige besluiten. In 2013 werd het Georgische meisje Renata met haar familie uitgezet naar Polen terwijl ze doodziek was. Daar kwam snel aan het licht dat Renata acute leukemie had. Als die ziekte snel behandeld wordt, zijn de overlevingskansen groot. Artsen die Renata onderzochten verklaarden dat de ziekte eerder vastgesteld had moeten zijn en dat Renata in levensgevaar verkeerde. Toen Renata’s verhaal het nieuws haalde in Nederland, barstte de bom. Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie kreeg hevige kritiek over onverschillig asielbeleid en besloot uiteindelijk het gezin permanent een verblijfsvergunning te geven. Het bleek echter al te laat en het meisje overleed in oktober 2014.
Ook kinderen waarvoor reeds plekken zijn gereserveerd onder internationale afspraken zijn vaak niet welkom in Nederland, zo onthulde ZEMBLA in vorig jaar. Nederland heeft toegezegd om jaarlijks 750 vluchtelingen van buiten Europa op te nemen. Daarvan zijn maximaal 30 plekken ingeruimd voor medische gevallen, inclusief hun gezonde familieleden. ZEMBLA ontdekte dat er tijdens de laatste Nederlandse selectiemissie in Libanon geen enkele vluchteling werd geselecteerd onder het zogenoemde ‘medisch subquotum’, terwijl de ziekhuizen uitpuilden van de schrijnende gevallen. Het quotum van 30 wordt in de praktijk vaak niet eens gehaald.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.