Laatste update 17:26
69

Trump dreigt IS-strijders vrij te laten als Europa ze niet opneemt

De Amerikaanse president heeft gedreigd honderden gevangengenomen IS-strijders vrij te laten als Europa ze niet opneemt en berecht. Trump deed zijn mededeling zoals gebruikelijk via Twitter. Volgens de Amerikanen is het laatste bolwerk van terreurgroep IS bijna gevallen, waarna de VS zijn troepen uit Syrië terugtrekt.

De Verenigde Staten vragen Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en andere Europese landen de 800 ISIS-strijders die we in Syrië hebben gevangen terug te nemen en te berechten. Het Kalifaat staat op omvallen. Het alternatief is geen goede, namelijk dat we gedwongen zijn ze vrij te laten.
De VS wil niet toekijken hoe deze ISIS-strijders terugkeren naar Europa, wat wel verwacht wordt dat ze zullen doen. Wij doen zo veel en geven zo veel geld uit. Het is tijd voor anderen om naar voren te treden en het werk te doen waar ze zo goed in zijn. Wij trekken ons 100% terug na de overwinning op het Kalifaat.

IS zou momenteel nog een klein stuk grond in handen hebben in Baghouz, bij de oostelijke grens van Syrië. De door de VS gesteunde Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) staan echter aan de voet van dat gebied en de verwachting is dat in de komende week ook het laatste restje van het Kalifaat zal zijn teruggenomen.

Er bevinden zich ook veel IS-strijders – en hun gezinsleden – in Koerdische gevangenschap. Hoewel er inmiddels enkele Europese landen zijn die de vrouwen en kinderen van strijders wel terug willen halen, lijkt vooralsnog niemand warm te lopen ook de gevanggenomen IS-strijders terug te nemen. De verwachting is dat na het terugtrekken van de Amerikanen, Turkije van de gelegenheid gebruik zal maken Koerdisch gebied in Syrië in te trekken. De Turkse president Erdogan heeft Trump verzekerd dat hij de overgebleven terroristen wel kan ‘uitroeien’. De Koerdische strijders die daar met steun van de Amerikanen tegen IS vochten en veel strijders in gevangenschap hebben, worden door Turkije echter ook gezien als terroristen. De Koerden hebben eerder al laten weten zonder verdere steun de gevangenen dan maar vrij te laten.

Die steun moet volgens de Amerikaanse vicepresident Mike Pence ook bestaan uit het sturen van troepen door Europese landen. Hij zei dat zaterdag op de internationale veiligheidsconferentie in München. Daar benadrukte hij dat het heroveren van IS-gebied niet voldoende is, maar dat de bondgenoten moeten blijven ‘jagen op de overblijfselen van IS.’ Dat kan volgens Pence wanneer legers van andere landen de plek van de Amerikanen innemen. De kans dat dat gebeurt lijkt niet groot. Buiten dat Europese landen niet bereid lijken troepen naar Syrië te sturen, ontbreekt ook een benodigd VN-mandaat.

Bronnen: NOS, Nu.nl / cc-foto: Gage Skidmore

Geef een reactie

Laatste reacties (69)