Laatste update 22:02
103

Trump dreigt NAVO-lid Turkije met economische vernietiging

De Amerikaanse president Donald Trump heeft volgens eigen zeggen in zijn “grote en ongeëvenaarde wijsheid” Turkije gewaarschuwd dat het land zorg moet dragen voor de IS-krijgsgevangenen en hun families anders zal hij de Turkse economie “volledig vernietigen en wegvagen”.

Trump komt met zijn dreigement nadat hij eerder besloten had Amerikaanse troepen terug te trekken uit het Syrische gebied dat in handen is van Koerdische strijders die een grote bijdrage hebben geleverd aan het verslaan van IS. Turkije zal dat gebied nu vermoedelijk binnenvallen en de aanval openen op de Koerden. Frankrijk schiet de Koerden diplomatiek te hulp meldt De Standaard:

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt ‘extreem bezorgd’ te zijn over ‘een mogelijke unilaterale militaire actie’ van Turkije. Het ministerie van Buitenlandse Zaken vindt dat zo’n unilaterale actie de inspanningen zouden tenietdoen die Frankrijk samen met de Syrische Democratische Strijdkrachten levert, in het kader van antiterreur. Want, zo waarschuwt Parijs, Islamitische Staat (IS) ‘blijft een grote bedreiging voor onze nationale veiligheid’. Het ministerie staat naar eigen zeggen in nauw contact over de kwestie met de Europese en andere partners van de coalitie tegen IS.

De stap van Trump om troepen terug te trekken wordt door de Koerden en anderen die tegen IS strijden en daarbij grote offers brachten als verraad gezien. De bevolking in het gebied vreest nieuwe chaos na een korte periode van stabiliteit.

Officiële White House foto door Tia Dufour

Geef een reactie

Laatste reacties (103)