Laatste update 04 januari 2018, 00:51
15

Trump en Bannon vliegen elkaar naar de strot

De Amerikaanse president Donald Trump haalt in een verklaring keihard uit naar zijn voormalig campagneleider en speciaal adviseur Steve Bannon. De tirade volgt op de voorpublicatie in New York Magazine en the Guardian van een boek van Michael Wolff over het reilen en zeilen van het Witte Huis onder Trump. In ‘Fire and Fury: Inside the Trump White House’ klapt Bannon uit de school over een ontmoeting die de oudste zoon van de president tijdens de verkiezingsstrijd in 2016 had met een handlanger van het Kremlin.

Bannon omschrijft de afspraak tussen Donald Junior en twee andere hooggeplaatste campagneleden met de Russische advocate als volgt:

De drie belangrijkste personen van de campagne vonden het een goed idee om in een conferentieruimte op de 25e verdieping van de Trump Tower (in New York) een vertegenwoordigster van een buitenlandse regering te ontmoeten, zonder advocaten. Zelfs als u denkt dat dit geen hoogverraad was, niet onpatriottisch en geen rotzooi, en ik denk dat het dat allemaal wel is, had iemand meteen de FBI moeten waarschuwen.

Volgens Bannon is de kans dat Don Jr daarna niet even met zijn gasten naar zijn vader op de 26e verdieping is gelopen ‘nul’. Als de verklaring van Bannon klopt (en dat is een grote als aangezien de voormalig hoofdredacteur van Breitbart er geen enkele moeite mee heeft om de waarheid naar zijn hand te zetten), zou het de nagel in de doodskist van het Trump-presidentschap kunnen betekenen. Bannon voorspelt gezichtsverlies voor de hele familie:

Je weet waar dit heengaat, dit heeft allemaal te maken met witwassen. Mueller (de man die het FBI-onderzoek leidt) koos Andrew Weissmann (senior openbaar aanklager) eerst en hij is gespecialiseerd in witwassen. Hun pad naar Trump loopt dwars door Paul Manafort, Don Jr en Jared Kushner. Het springt in het oog als haar op je gezicht… Ze gaan Don Junior breken als een ei op nationale televisie.

De oerconservatieve en controversiële Bannon wordt beschouwd als een van de architecten van de verkiezingsoverwinning van Donald Trump. Hij werd dan ook beloond met de functie van adviseur van de president. Na een interne strijd tussen Bannon en andere senior adviseurs van Trump, kon Bannon in augustus vorig jaar vertrekken. Bannon’s voorganger, Paul Manafort, de man die vertrok als campagneleider van Team Trump nadat duidelijk werd dat hij in dienst was van buitenlandse mogendheden, heeft zojuist een rechtszaak aangespannen tegen het onderzoek van de FBI.

Na publicatie van de uitspraken van Bannon stuurde Trump een verklaring de wereld in waarin hij net deed alsof zijn voormalig campagneleider, adviseur en lid van zijn nationale veiligheidsraad nooit nauw met hem samenwerkte:

Steve Bannon heeft niets met mij of mijn presidentschap te maken… Toen hij zijn baan verloor, verloor hij ook zijn verstand.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)