Laatste update 17:16
12

Trump financiert migrantenjacht ten koste van kankerpatiënten

Om de oplopende kosten voor het opsluiten van vluchtelingenkinderen te bekostigen, bezuinigt de regering-Trump op andere activiteiten van het ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken (HHS) waaronder ook de omstreden detentiecentra vallen. Zo wordt er onder meer geld weggehaald bij de instituten die onderzoek doen naar kanker, hiv en aids. Dat blijkt uit een brief van minister Alex Azar aan senator Patty Murray, die in handen is van Yahoo News.

In de brief legt Azar zijn plannen uit om 266 miljoen dollar van het budget om te leiden naar het zogeheten Unaccompanied Alien Children-programma (UAC). Bijna 80 miljoen dollar van dat bedrag wordt weggehaald bij andere vluchtelingenprogramma’s. Die zouden minder budget nodig hebben, nu de Amerikaanse regering heeft besloten het aantal jaarlijks toe te laten vluchtelingen drastisch te beperken. Het benodigde restbedrag wordt weggehaald bij kanker-, hiv- en aids-onderzoek, maar ook bij de geestelijke gezondheidszorg, moeder-en-kindzorg, opvangtehuizen voor mishandelde vrouwen, en verslavingszorg.

Volgens cijfers van het ministerie werden op 19 september 2018 13.312 vluchtelingenkinderen vastgehouden in detentiecentra. Daarmee opereren de centra op 92 procent van hun capaciteit. Die cijfers laten ook zien in welk enorm tempo de regering-Trump kinderen opsluit: slechts een week geleden publiceerde de New York Times dat begin september dat aantal 12.800 kinderen bedroeg. In mei 2017 waren dat er 2.400. Het ministerie wil nu het opvangkamp in de Texaanse plaats Tornillo, bijgenaamd “tent city”, uitbreiden van 400 bedden naar 3.800.

Dat het aantal opgesloten kinderen zo drastisch oploopt heeft niet te maken met ongewoon hoge aantallen kinderen die zonder verblijfsvergunning de grens met de Verenigde Staten oversteekt, zegt Mark Greenberg, staatssecretaris van Volksgezondheid onder Barack Obama. Dat aantal is vrij constant en fors lager dan in 2016. In plaats daarvan is het te wijten aan de onwil van de regering-Trump om de kinderen over te dragen aan hun ouders of een voogd. Greenberg wijst erop dat zelfs tijdens de vluchtelingenpieken van 2014 en 2016 waar ook veel kinderen in detentiecentra werden geplaatst, dagelijks 2 tot 3 procent van hen werd overgedragen. Onder Trump is dat gedaald tot nog geen 1 procent.

Behalve de onwil om kinderen over te dragen, speelt er nog een andere belangrijke factor mee die het vrijlaten van kinderen vertraagt. Onder de regering-Trump is het beleid ingesteld dat wanneer een voogd zich aandient om een kind in huis te nemen, of dat nu de ouders zijn of een ander familielid, niet alleen die persoon, maar diens gehele familie gescreend wordt door immigratiedienst ICE en vingerafdrukken moeten afstaan. Dat weerhoudt veel anderszins geschikte voogden ervan zich aan te melden. Onder Trump heeft ICE zich ontpopt tot een dienst die op veelal gruwelijke wijze het zero-tolerance-beleid van de Amerikaanse president uitvoert.

Lees ook:
Documenten van gescheiden families ‘kwijt’ in ontstane chaos VS
Trump start task force die genaturaliseerde Amerikanen wil deporteren
20 miljoen immigranten met verblijfsstatus niet meer veilig in Verenigde Staten

Geef een reactie

Laatste reacties (12)