Laatste update 17:37
116

Trump geeft beruchte antisemiet sleutelpositie in Witte Huis

Wie nog steeds denkt dat Donald Trump als president van de Verenigde Staten niet zo ronduit xenofoob, racistisch en seksistisch zal zijn als hij tijdens zijn gehele campagne was: word wakker. De president-elect heeft inmiddels zijn rechterhand in het Witte Huis aangesteld en dat is niemand minder dan Stephen Bannon. Een antisemitische white power-nationalist die in de jaren 90 terechtstond voor het mishandelen van zijn vrouw.

Zondag kwam Trump met de bekendmaking. Bannon is samen met Reince Priebus, sinds 2011 voorzitter van het Nationale Republikeinse Comité (RNC), de eerste aanstelling voor de staf van de nieuwe president. Priebus wordt chief of staff, wat normaliter de belangrijkste positie in het Witte Huis is, naast de president. Trump maakte in zijn aankondiging echter meteen duidelijk dat Bannon op gelijke voet met Priebus zal staan.

Wie is Bannon
In de aanloop naar de presidentsverkiezingen speelde Stephen Bannon al een belangrijke rol in de campagne van Donald Trump. Bannon is afkomstig van extreemrechtse complotdenkerssite Breitbart waar hij een tijd lang de scepter zwaaide. Onder zijn leiding werd Breitbart een dankbare thuisbasis voor racisten, antisemieten en LHBT- en vrouwenhaters, allen verenigd onder de naam alt-right. Zelfs oprichter van de site Andrew Breitbart noemde voor zijn dood Bannon nog ‘de Leni Riefenstahl van de Tea Party-beweging‘.

De beschuldigingen van racisme, antisemitisme en misogynie komen niet zomaar uit de lucht vallen. De voorbeelden zijn legio. Onder Bannons leiding verschenen op Breitbart talloze artikelen waarin de joodse afkomst van journalisten en columnisten die een tegengeluid lieten horen er aan de haren werd bijgesleept, om hen daarmee vervolgens door het slijk te halen.

Daarnaast zijn er nog de vele complottheorieën die door Bannon de wereld in zijn geslingerd. Zo zou Planned Parenthood, de non-profitorganisatie die zich bezighoudt met voorbehoedsmiddelen, gezinsplanning en ook abortus, voortkomen uit een nazi-ideologie. Clinton-medewerkster Huma Abedin, een Amerikaanse van Indiase en Pakistaanse afkomst, was volgens Bannon een Saoedische spion. Ook maakt Breitbart zich voortdurend schuldig aan aanvallen op vrouwen die zich inzetten voor een gelijke behandeling of de aanhoudende beweringen dat mensen van kleur en immigranten inherent crimineel en gewelddadig zijn. De lijst is eindeloos.

En dan zijn er nog de beschuldigingen, veelal afkomstig van voormalig Breitbart-medewerkers, dat Trump Bannon zou hebben betaald om van Breitbart een Trump-fansite te maken. Die oud-medewerkers hebben daarbij nog meer te zeggen over Bannon. Zo noemde voormalig woordvoerder van Breitbart Bannon ‘een pathologische leugenaar met een kort lontje die leiding geeft door te treiteren en te belasteren en tegenstanders intimideert’.

Voor zijn aanstelling liet Bannon al weten voor Trump een beleid in gedachten te hebben dat in de pas loopt met extreemrechtse bewegingen en partijen in Europa. Na de bekendmaking van Trump liet Bannon weten nu ‘de directe lijn tussen Europees rechts en Trump’ te zijn. Bannon zou inmiddels al contact hebben gezocht met de leider van het extreemrechtse Franse Front National Marine Le Pen voor een samenwerking.

Tegengas
Voor tegengas vanuit de eigen Republikeinse partij zullen Trump en Bannon hoogstwaarschijnlijk niet hoeven vrezen. Met de aanstelling van RNC-voorzitter Priebus als chief of staff is steun van een groot deel van de partij al zo goed als zeker. Daar komt nog bij dat prominenten als bijvoorbeeld voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan net doen of hun neus bloedt. Ryan complimenteerde Trump met de aanstelling van Priebus, maar negeerde Bannon volkomen. Later zei hij slechts Bannon nooit ontmoet te hebben, waardoor hij niets over hem kon zeggen. Bijzonder, aangezien Bannon vanaf Breitbart een jarenlange haatcampagne tegen Ryan heeft gevoerd.

De echte tegenstand zal uit de Democratische partij moeten komen en dan vooral van de senatoren Elizabeth Warren en Bernie Sanders, die het tijdens de campagne zelf aflegde tegen Hillary Clinton. Beiden hebben gezegd bereid te zijn samen te werken met de nieuwe president, maar zich ook op te maken voor een bikkelharde strijd met Trump.

De samenwerking kan er volgens Warren en Sanders zijn, zolang Trump zich inzet voor het welzijn van Amerikanen met een laag of middeninkomen. Maar, zo lieten de senatoren ook weten, als Trump volhardt in zijn ‘racisme, xenofobie en een schadelijk milieubeleid voert,’ zal hij op forse tegenstand kunnen rekenen. Volgens Warren heeft Trump zich tijdens de campagne bediend van ‘een giftige mix van haat en angst’.

Met Bannon aan de zijde van Trump lijkt het er nu op dat Warren en Sanders het zware geschut van stal moeten halen. De senatoren zijn er klaar voor en willen met hun waarschuwingen tevens een krachtig signaal afgeven aan de rest van de partij: ‘Het laatste dat een Democraat moet doen is medeplichtig zijn aan de onverdraagzaamheid, haat en verdeeldheid afkomstig van Donald Trump’.

Geef een reactie

Laatste reacties (116)