31

Trump heeft rapper Lil Jon een dag lang uitgescholden voor ‘Uncle Tom’

Donald Trump bleef tijdens de opnames van zijn realityshow The Apprentice voortdurend racistische opmerkingen maken naar rapper en producer Lil Jon. Zelfs nadat producers van de show verwoede pogingen ondernamen Trump tot zwijgen te brengen, bleef The Donald doorgaan.

De beerput die Donald Trump heet is open en er lijkt geen einde meer te komen aan de reeks schandalen rond de Republikeinse presidentskandidaat. Uit nieuwe onthullingen blijkt nu dat Trump tijdens opnames van All-Star Celebrity Apprentice in 2013 Lil Jon de hele dag aansprak als “Uncle Tom”.

De beroemdheden die meededen aan de aflevering kregen de opdracht haarproducten aan de man te brengen. In een poging de meeste producten te verkopen besloot Lil Jon zich te verkleden in een Uncle Sam pak: een kostuum dat de Amerikaanse vlag weerspiegelt. Nadat Trump dit had gezien, besloot hij Jon aan te spreken met Uncle Tom.

‘Kijk, daar heb je Uncle Tom,’ riep Trump nadat hij Jon in het pak opmerkte. Een van de medewerkers haastte zich om Trump uit te leggen dat die naam, afkomstig uit het boek van Harriet Beecher Stowe, tegenwoordig een scheldwoord is, bedoeld om zwarte mensen te verwijten dat zij zich onderwerpen aan witte mensen.

We bleven Trump uitleggen dat je iemand zo niet kan noemen, dat het een belediging is. Een van de executive producers moest Trump bellen en hem smeken op te houden, maar Trump bleef volhouden dat het een normale uitdrukking was. Er is ontzettend veel beeldmateriaal waarop te zien is hoe mensen hem het verschil tussen Uncle Tom en Uncle Sam proberen uit te leggen, maar hij begreep er niets van. Als Trump eenmaal iets in z’n hoofd heeft, dan gebeurt dat.

Ook een andere voormalige medewerker bevestigt het verhaal:

Het is niet alsof hij het n-woord gebruikte of zo, maar ik snapte gewoon niet waarom hij maar niet wilde begrijpen dat hij een ontzettend beledigende term gebruikte.

Volgens de oud-medewerkers aan het programma bleef Trump zijn taalgebruik de hele opnamedag volhouden. Dit was overigens in hetzelfde seizoen van de serie dat Trump tegen kandidate Brande Roderick zei dat ze er goed uit zou zien op haar knieën.

Voorbeelden van het racistische en seksistische gedrag van Trump tijdens de opnames van The Apprentice komen in rap tempo naar buiten. Zo werd vorige week bekend dat Trump Oscar-winnares Marlee Matlin tijdens de opnames ‘geestelijk gestoord’ had genoemd, omdat de actrice doof is. Ook beschuldigde een andere kandidaat, Summer Zervos, Trump ervan haar op de set te hebben aangerand.

De racistische opmerkingen aan het adres van Lil Jon zijn verre van de enige die Trump maakte op de set van de realityshow. Eerder werd al bekend dat Trump het idee had om een ‘zwart versus wit’ seizoen van The Apprentice te maken. Het kostte de medewerkers van het programma destijds de grootste moeite om dat uit Trumps hoofd te praten.

Ook is het voor Trump de zoveelste misser als het gaat om het aanspreken van zwarte Amerikanen. In een poging stemmen te winnen onder de zwarte bevolking zei Trump tijdens de campagne: ‘Wat hebben jullie te verliezen? Jullie leven in armoede, jullie scholen stellen niets voor, jullie hebben geen werk. Wat hebben jullie in godsnaam te verliezen?’ Onder zwarte Amerikanen schommelt het aantal mensen dat overweegt op Trump te stemmen inmiddels rond de 0 procent.

Lil Jon liet op Twitter weten dat Trump hem inderdaad zo noemde en dat hij niet weet of Trump het snapte of niet, maar er wel mee ophield nadat Lil Jon hem de betekenis ervan had uitgelegd. Ook schreef Jon dat hij duidelijk wilde hebben dat hij geen voorstander is van de presidentscampagne van Trump. Slechts twaalf minuten nadat The Daily Beast Trump om een reactie vroeg over de racistische scheldpartij van Trump, kwam er een eenregelige e-mail terug: ‘Dit is gelogen.’

cc-beeld: Drew Ressler

Geef een reactie

Laatste reacties (31)