Laatste update 11:17
42

Trump jubelt om aanval op journalist

Donald Trump heeft zich vol lof uitgesproken over het Republikeinse Congreslid Greg Gianforte vanwege diens aanval op een journalist van The Guardian, Ben Jacobs. De aanval gebeurde in mei vorig jaar nadat Gianforte een kritische vraag kreeg die hem niet beviel. Volgens Trump is iemand die een journalist tegen de grond werkt ‘my guy’.

Trump deed zijn uitspraak tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Montana, de staat die in het Congres wordt vertegenwoordigd door Gianforte. Behalve het bejubelen van de aanval, deed Trump de aanval ook na. Het leverde hem een daverend applaus op van de ongeveer achtduizend aanwezigen.

De Amerikaanse president ging in detail in op de mishandeling. Hij vertelde het publiek dat hij op het moment dat het gebeurde in Rome was. Jacobs had Gianforte, een door Trump gesteunde kandidaat, in aanloop naar de Congresverkiezingen een kritische vraag gesteld over gezondheidszorg, waarna Gianforte Jacobs belaagde. Trump zei dat hij na over de aanval te hebben gehoord eerst dacht: ‘O, dit is verschrikkelijk. Nu verliest hij de verkiezingen.’ Maar volgens Trump besloot hij vrijwel direct: ‘Wacht even, ik ken Montana vrij goed, dit zal hem waarschijnlijk helpen. En dat deed het.’ Ook die laatste opmerking werd met luid gejuich ontvangen door het publiek.

Hoewel Trump zich vrijwel dagelijks negatief uitspreekt over de pers in het algemeen, is het de eerste keer dat hij openlijk zijn goedkeuring uitspreekt over de aanval op een journalist, en ook de eerste keer in de geschiedenis dat een Amerikaanse president geweld tegen journalisten goedkeurt. De opmerkingen komen op een extra gevoelig moment, nu nog altijd niet duidelijk is wat er met Washington Post-journalist Jamal Khashoggi is gebeurd. Hoewel alle bewijzen naar Saoedi-Arabië wijzen, weigert Trump nog altijd zich tegen de waarschijnlijke moord uit te spreken. Vlak voor de bijeenkomst in Montana werd Trump nogmaals gevraagd om een reactie, waarop hij antwoordde dat er bij een moord waarschijnlijk sancties worden getroffen, maar direct het belang van de handelsrelaties met Saoedi-Arabië benadrukte.

Geef een reactie

Laatste reacties (42)