Laatste update 14:07
161

Trump probeert verkiezingen te kapen: wil niet zeggen of hij uitslag erkent


De republikeinse presidentskandidaat Donald Trump houdt niet van verliezen. En al helemaal niet van erkennen dat het zijn eigen schuld is, wanneer dat toch gebeurt. Zodra het leven hem een millimeter tegenzit, is het de schuld van een ander. In het slotdebat tussen Trump en de democratische presidentskandidaat Hillary Clinton bleek dat eens te meer.

Clinton benadrukte in het debat dat iedere keer wanneer Donald niet krijgt wat hij wil, hij zegt dat hij wordt tegengewerkt. Clinton:

Toen de FBI geen zaak zag in mijn e-mails, werkte de FBI tegen. Toen hij voorverkiezingen verloor, werkte de Republikeinse Partij tegen. Toen hij werd aangeklaagd voor Trump University, werkten de rechters tegen. Toen hij drie jaar achter elkaar geen Emmy kreeg voor zijn tv-programma, werkten de Emmy’s tegen.

Dat doet hij nu dus ook met de Amerikaanse presidentsverkiezingen, waar hij één groot spelletje van maakt. Keer op keer herhaalde hij deze week al dat er grootschalige fraude bij de verkiezingen zou plaatsvinden. Voor die nogal boude claim heeft hij geen enkel bewijs, maar dat maakt hem niets uit. In het debat werd hem gevraagd of hij de uitslag zal aanvaarden als hij verliest – gezien de meest recente peilingen geen vreemde verwachting. “Daar kan ik dan pas over oordelen. Ik houd jullie in spanning”, antwoordde Trump als ware het debat een aflevering van een slechte soapserie waar nog even een cliffhanger aan toegevoegd moest worden.

Overige onderwerpen die in het debat aan bod kwamen waren onder meer immigratie en abortus. Trump zweert erbij dat abortus als hij president zou worden niet meer zal worden toegestaan: vrouwen moet het recht worden ontnomen over hun eigen lichamen en inrichting van leven te oordelen. Clinton staat daar lijnrecht tegenover en vindt dat de mogelijkheid van abortus – welke in de VS sinds 1973 mogelijk is – moet blijven bestaan. Trump gaat zelfs zover dat hij heeft beloofd een hoogste rechter te zullen benoemen die anti-abortus is, om er zeker van te zijn dat het recht wordt afgeschaft.

Update 11.00
Dat het vreemd is dat een presidentskandidaat vraagtekens stelt bij de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen vindt ook de Republikeinse Partij. Een woordvoerder van de partij, Sean Spicer, liet na afloop van het debat dan ook weten dat de partij de uitslag en de keuze van de kiezer zal respecteren. Ook andere Republikeinen schrikken van de woorden van Trump. Zo zegt senator Lindsey Graham dat Trump de partij en het land “een enorme ondienst bewijst”. Volgens de conservatieve commentator Charles Krauthammer van Fox News is dit zelfs politieke zelfmoord.

Geef een reactie

Laatste reacties (161)