10

Trump klaagt gouverneur Californië aan om beschermen netneutraliteit

De Democratische gouverneur Jerry Brown voerde zondag een wet door in Californië die netneutraliteit voor inwoners van de Amerikaanse staat garandeert. Krap een uur later werd Brown daarvoor aangeklaagd door president Donald Trump. Volgens Trump kan over netneutraliteit alleen door de federale staat worden beslist en heeft Brown daarmee de wet overtreden.

Netneutraliteit houdt in dat internetproviders alle gegevens op het internet gelijk behandelen en dus niet discrimineren naar bijvoorbeeld gebruiker, inhoud of website. Zij kunnen dus niet zomaar de toegang tot bepaalde websites blokkeren, of die alleen aanbieden aan gebruikers die extra betalen, of extra kosten in rekening breken voor sites die veel data gebruiken zoals bijvoorbeeld Facebook of Netflix. Barack Obama had voor zijn vertrek uit het Witte Huis een wet ingesteld die de netneutraliteit landelijk veilig moest stellen. Direct na diens aantreden als nieuwe president maakte Donald Trump een eind aan die wet. Vanaf dat moment gingen Californische ambtenaren aan de slag met het vervaardigen van een eigen wet.

De Californische officier van justitie Xavier Becerra noemde de zondag aangenomen wet ‘een overwinning op de agenda van Trump’:

Terwijl de Trump-regering de miljoenen Amerikanen negeert die zich krachtig hebben uitgesproken voor netneutraliteitsregels, zal Californië – de thuishaven van talloze startups, tech-reuzen en bijna 40 miljoen consumenten – een handjevol machtige zakenlui niet toestaan informatiebronnen te bepalen of de snelheid waarmee websites worden geladen.

Bron: The Hill / cc-foto: Neon Tommy

Geef een reactie

Laatste reacties (10)