Laatste update 21:00
11

Rosenstein (nog) niet weg bij Justitie VS en het Ruslandonderzoek

De Amerikaanse onderminister van Justitie Rod Rosenstein zou maandag mondeling zijn ontslag hebben ingediend bij stafchef John Kelly om een naderend ontslag voor te zijn, dat meldt de doorgaans goed ingelichte politieke nieuwssite Axios.

De Amerikaanse zender NBC meldt echter dat Rosenstein helemaal geen ontslag heeft genomen en dat hij zou hebben gezegd dat Trump hem maar moet ontslaan als hij van hem af wil:

Verwacht werd* dat Rosenstein maandag op het Witte Huis zijn ontslag zou aanbieden dan wel aanvaarden, maar volgens de laatste berichten is hij nog gewoon in functie en woont hij een reguliere vergadering bij. Het Witte Huis heeft aangekondigd dat Rosenstein donderdag een ontmoeting zal hebben met Trump, op de dag dat ook de hoorzitting is van de eerste vrouw die de kandidaat-opperrechter van seksueel wangedrag beschuldigt. Gisteren kwam daar een tweede beschuldiging bij en Michael Avenatti, de advocaat van Stormy Daniels, beweert een derde slachtoffer te vertegenwoordigen.

Vorige week schreef The New York Times dat Rosenstein enkele weken na zijn aanstelling in 2017 overwoog om Donald Trump af te luisteren en ministers zou hebben willen rekruteren om de president af te kunnen zetten. Rosenstein ontkende de aantijgingen.

Rosenstein werd in januari 2017 benoemd als onderminister van Justitie door Donald Trump. Aangezien de minister van Justitie, Jeff Sessions, zich wegens mogelijke betrokkenheid had teruggetrokken van het Ruslandonderzoek, speelde Rosenstein een grote rol bij het leiden ervan. Hoewel Rosenstein zich bereid toonde om mee te werken aan het door Trump gewenste ontslag van FBI-chef James Comey, viel hij al snel uit de gratie bij de lichtgeraakte president. Gevreesd wordt dat Trump nu alsnog een politieke bondgenoot als vervanger wil aanstellen die hij onder druk kan zetten om het FBI-onderzoek van Mueller – dat de rol van Trump en zijn team bij de Russische beïnvloeding van de verkiezingen van 2016 onderzoekt – te dwarsbomen.

*Dit bericht is aangepast, eerder werd in navolging van Amerikaanse media vermeld dat Rosenstein zou vertrekken.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)