Laatste update 10:10
19

Trump krimpt beschermde natuurgebieden omwille van gas- en oliewinning

“Wanneer de Amerikaanse president Donald Trump ‘America First’ roept, gaat het bij hem niet om de First Americans.” Dat blijkt wel uit zijn besluit om twee Amerikaanse natuurgebieden in de staat Utah hun beschermde status af te pakken om olie- en gaswinning mogelijk te maken. Een aantal voor de inheemse bevolking van Amerika heilige gebieden, worden hen hiermee ontnomen. Het park Bears Ears wordt maar liefst 85 procent kleiner, Grand Staircase-Escelante wordt de helft afgenomen.

Donald Trump is van mening dat het bedrijfsleven wordt gehinderd door de beschermde gebieden. En het bedrijfsleven, zo weten we inmiddels, is belangrijker dat het daadwerkelijke leven van de inheemse bevolking.

De minister van Binnenlandse Zaken, Ryan Zinke, onderzoekt 27 van de in totaal 129 Amerikaanse nationale monumenten. Later dinsdag wordt het rapport van Zinke verwacht, met mogelijk nog meer gevolgen voor de 25 andere natuurparken.

Het schrappen van 85 procent van het natuurpark  Bears Ears doet vooral pijn bij vijf van de stammen van oorspronkelijke bewoners. Sinds de oprichting van de Verenigde Staten voeren zij al een gevecht over wie er recht heeft op het land; de oorspronkelijke bewoners, of de kolonist?

NOS-correspondent Arjen van der Horst:

Er leek een kentering te komen onder Obama. Voor het eerst was er een president die naar hen luisterde. Zo verbood Obama ook de aanleg van een oliepijpleiding in South Dakota die vlak langs een indianenreservaat liep. Hij heeft het dan wel vaak over America First, maar dat geldt duidelijk niet voor de First Americans, de eerste Amerikanen zoals deze indianenstammen.

Lees ook: It’s more than just a monument en Obama’s Environmental Legacy, in Two Buttes

cc-foto: Bureau of Land Management

Geef een reactie

Laatste reacties (19)