102

Trump laat mensenmassa om deportatie van Ilhan Omar scanderen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens een bijeenkomst in North Carolina het aanwezige publiek opgehitst tegen de vier vrouwelijke congresleden van kleur over wie hij eerder deze week zei dat ze ‘terug naar hun eigen land’ moesten. Het gaat om Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib, Ayanna Pressley en Ilhan Omar. Vooral die laatste moest het tijdens de rally in North Carolina ontgelden. Het publiek scandeerde ‘send her back‘, oftewel, ‘stuur haar terug’.

Na de racistische tweets van Donald Trump over de vier congresleden nam het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een motie aan waarin zijn uitspraken als racistisch werden veroordeeld. Die motie heeft echter geen enkel gevolg voor Trump, die volhoudt dat zijn racistische uitspraken niet racistisch zijn.

In North Carolina besloot Trump daar nog een schepje bovenop te doen. Nadat hij onder meer al zei geen tijd te hebben voor de lange naam van Alexandria Ocasio-Cortez en haar gewoon ‘Cortez’ te zullen noemen. Na uitgebreid leugens te hebben verteld over de zogenaamde haat voor Amerika van de congresleden, en vooral van de in Somalië geboren en al 30 jaar in de Verenigde Staten wonende Omar, had Trump het publiek precies waar hij ze hebben wilde. Tevreden keek hij toe hoe een massa mensen om haar deportatie vroeg.

In de Verenigde Staten heeft het fascistische gescandeer voor de nodige ophef gezorgd. Zo liet het Amerikaans Joods Comité (AJC) weten: ‘Deze gruwelijke spreekkoren maken Amerika niet groots. Ze herinneren ons aan een donkere tijd in de geschiedenis van onze natie”. Senator en presidentskandidaat Kamala Harris noemde het voorval ‘verachtelijk, laf, xenofoob en racistisch’. Volgens Harris heeft Trump het ambt nog verder onteerd en is het de hoogste tijd hem af te zetten. Ilhan Omar zelf reageerde door het gedicht Still I Rise van Maya Angelou te citeren, waaraan ze toevoegde: ‘Ik ben waar ik hoor, in het huis van het volk, en je doet het er maar mee’.

Bronnen: The Guardian, HLN

Geef een reactie

Laatste reacties (102)