Laatste update 11:53
135

Trump lanceert raketaanval op Syrische luchtmachtbasis

Om 2:40 Nederlandse tijd zijn er vanaf de marineschepen USS Porter en USS Ross in het oosten van de Middellandse Zee 59 Amerikaanse kruisraketten afgevuurd op de Syrische luchtmachtbasis Shayrat. De aanval, die een draai van 180 graden in het beleid betekent, is bedoeld om president Assad ervan te weerhouden opnieuw chemische wapens te gebruiken in de oorlog tegen zijn eigen bevolking. Rusland, de belangrijkste bondgenoot van Assad, is kort voor de raketaanval op de hoogte gesteld van de actie. Trump maakte de raketaanval bekend in een verklaring in zijn luxe resort Mar-a-Lago in Florida. Bij het afleggen van de verklaring werd hij vergezeld door onder anderen zijn strategie-chef Bannon, zijn stafchef Priebus en zijn dochter Ivanka Trump.

“Jaren van voorgaande pogingen om het gedrag van Assad te veranderen zijn allemaal mislukt, dramatisch misluk. Als gevolg daarvan neemt de vluchtelingencrisis toe, wordt de regio instabieler en bedreigd daarmee de Verenigde Staten en zijn bondgenoten.”

De doelwitten van de kruisraketten bestaan uit vliegtuigen, hangars, opslagterreinen, munitiebunkers, luchtverdedigingssystemen en radarinstallaties op het militaire vliegveld. Er zijn geen opslagplaatsen van chemische wapens in het vizier geweest van de raketten. Volgens een woordvoerder van het Witte Huis werd de basis eerder deze week gebruikt voor de aanval met chemische wapens door het leger van Assad op de stad Khan Sheikhoun in het noordwesten van Syrië. Daarbij kwamen tientallen burgers om het leven en raakten honderden anderen gewond. Onder de slachtoffers bevinden zich veel kinderen.

Na het gebruik van chemische wapens door Assad heeft het Pentagon aan Trump drie mogelijke tegenacties voorgelegd. De president koos voor de aanval met kruisraketten, volgens ingewijden een van de minst vergaande opties. De vergeldingsactie betekent een ommekeer in de politiek van Trump. In 2013 pleitte hij – nog voordat hij zich kandidaat stelde – tegen een dergelijke militaire actie door zijn voorganger Obama. Deze week verklaarde zijn regering nog niet meer uit te zijn op de verdrijving van Assad, noch wilde Trump de militaire strijd tegen de dictator uitbreiden.

De oppositie, verenigd in de Syrische Nationale Coalitie, verwelkomt de militaire actie van Trump en hoopt op meer aanvallen op de strijdkrachten van Assad.

Bronnen: New York Times, BBC.

Update 10:40
De plotselinge aanval op Syrië toont volgens waarnemers eens te meer aan dat de ultrarechtse krachten binnen de regering Trump op een zijspoor zijn gezet ten faveure van de neoconservatieven. NRC en De Standaard schrijven over ultrarechts:

De afgelopen dagen is deze vleugel aan de verliezende hand. Topstrateeg Steve Bannon, oud-hoofdredacteur van de rechts-populistische site Breitbart, werd uit de Nationale Veiligheidsraad gezet. Eerder vertrok Michael Flynn al gedwongen als Nationale Veiligheidsadviseur. Meer traditioneel ingestelde conservatieven, die sneller voor militair ingrijpen zijn, winnen juist aan invloed bij Trump.

Over de koers die Trump volgt bestaat veel onduidelijkheid. Zelf zegt hij de laatste tijd vaak dat hij ‘onvoorspelbaar’ wil zijn omdat dergelijk gedrag angst inboezemt. Het kan echter ook zijn dat hij op die manier wil verbloemen dat hij in werkelijkheid geen idee heeft waar hij mee bezig is.

Moskou wil de Veiligheidsraad van de VN voor spoedberaad bijeen roepen. De Russen spreken van een ‘daad van agressie’ die in strijd is met het internationaal recht. Ze stellen dat de relatie met de VS verder zal verslechteren als gevolg van de actie. Overigens zijn de Russen door de waarschuwing vooraf in staat gesteld op het vliegveld dat doelwit was materieel en mensen in veiligheid te brengen. Ook de Syrische strijdkrachten leken op de hoogte gezien hun gedrag. Er zouden zeven doden en negen gewonden bij de aanval zijn gevallen.

Trump heeft in de afgelopen jaren minstens 18 keer publiekelijk verklaard dat er geen aanval op Syrië uitgevoerd mag worden. Hij bekritiseerde zowel Obama als zijn rivaal Clinton fel op dit gebied. Time zette de tweets op een rijtje.

Geef een reactie

Laatste reacties (135)