121

Trump lijdt pijnlijke nederlaag: stemming over nieuwe zorgwet afgeblazen

Het Republikeinse wetsvoorstel voor een nieuw Amerikaans zorgstelsel dat Obamacare moest vervangen, is op het laatste moment ingetrokken. Vrijdagavond zou in het Huis van Afgevaardigden over de invoering van het zogenaamde Trumpcare worden gestemd. Dat ging niet door toen duidelijk werd dat er bij lange na niet genoeg voorstanders te vinden waren, ondanks een ruime Republikeinse meerderheid.

Donald Trump lijdt daarmee een pijnlijke nederlaag. De Republikeinen verzetten zich al sinds de start van Obamacare tegen de zorgwet van de vorige president en Donald Trump heeft zijn gehele campagne beloofd met een nieuwe wet te komen. Trumpcare was die wet. De afgelopen dagen probeerde Trump de Republikeinen onder druk te zetten alsnog vóór zijn wet te stemmen.

Toen duidelijk werd dat de benodigde 216 stemmen (de Republikeinen vormen met 234 afgevaardigden een meerderheid) niet behaald konden worden, koos Trump eieren voor zijn geld en liet de stemming afblazen.

De kans dat er spoedig een herziene versie van Trumpcare klaarligt, lijkt bijzonder klein. Tijdens een korte persconferentie zei de Republikeinse leider in Huis Paul Ryan: ‘In de nabije toekomst zullen we met Obamacare moeten leven.’ Wel zei hij dat het wat hem betreft niet het einde van de rit is. ‘We zullen met iets beters moeten komen en kijken wat de volgende stappen zijn.’ Amerikaanse media berichten ondertussen dat Trump zelf gezegd heeft de wet voorlopig in de la te stoppen en te wachten tot de Democraten toenadering tot hem zoeken voor een nieuwe wet.

Trumpcare was voor Donald Trump een belangrijke test. Na het eerder tot tweemaal toe verworpen decreet voor een moslimban, moest nu blijken of de president – die zichzelf voortdurend op de borst slaat omdat niemand zo goed zou zijn in deals sluiten als hij – in staat zou zijn een groot politiek project langs het Congres te loodsen. Daarin faalde hij jammerlijk.

Het grote probleem voor Trump is dat zijn wet bij zowel Democraten als Republikeinen niet op steun kan rekenen. Voor Democraten is de wet van Trump te hardvochtig, voor veel Republikeinen gaat het plan om de overheidsbemoeienis in de zorg terug te dringen niet ver genoeg.

Al direct na de presidentsverkiezing van Trump en zijn belofte Obamacare te ontmantelen, bleken veel aanhangers spijt te hebben van hun stem. Vooral mensen met een laag inkomen die dankbaar gebruik maakten van de ‘affordable care act’ en er niet bij stil hadden gestaan dat dát de werkelijke naam voor Obamacare is.

cc-foto: Gage Skidmore

Geef een reactie

Laatste reacties (121)