20

Trump maakt strengere milieuregels Obama weer ongedaan

Donald Trump wil de strengere milieueisen voor auto’s terugdraaien. Die regels waren onder president Barack Obama juist aangescherpt, maar Trump lijkt op een missie om geen enkele maatregel genomen door zijn voorganger in stand te houden.

De milieueis gold voor personenauto’s en lichte pick-uptrucks die tussen 2022 en 2025 worden gebouwd. Die moesten zuiniger rijden, minder brandstof verbruiken en daardoor minder schadelijke stoffen uitstoten. Veel te hoge eisen, vindt de nieuwe baas van het Amerikaanse milieuagentschap EPA Scott Pruitt. Volgens Pruitt, zelf een ontkenner van klimaatverandering als gevolg van menselijk handelen, was de door Obama ingestelde regel ‘fout’.

De staat Californië liep al vooruit op de strengere milieueisen en voerde zijn eigen milieuwetten in. Twaalf andere staten volgden dat voorbeeld, zeer tegen de zin van Pruitt. Die heeft dan ook gezegd de uitzonderingspositie van die staten af te willen schaffen. Californië heeft in een reactie op de beslissing van Trump laten weten gewoon vast te zullen houden aan de eigen, strenge milieuwetgeving.

Bron: The Verge, Trouw / cc-foto: Jim Schaeffer

Geef een reactie

Laatste reacties (20)