Laatste update 19:40
18

Trump moet frauduleuze stichting opdoeken, geld aan goed doel schenken

Donald Trump moet zijn Donald Trump Stichting opheffen en het geld dat hij ermee ophaalde aan goede doelen schenken. Dat heeft de openbaar aanklager van de staat New York laten weten. Het openbaar ministerie had een onderzoek ingesteld naar de stichting die op papier fondsen wierf voor het goede doel, maar dat goede doel bleek in de praktijk Donald Trump zelf. De aanklager zal nu bepalen waar het geld wel naartoe gaat.

Het onderzoek dat in juni van dit jaar werd gestart, liep niet alleen naar de Amerikaanse president zelf, maar ook naar diens drie oudste kinderen Donald junior, Eric en Ivanka. De Trumps moeten in totaal ruim 2,8 miljoen dollar terugbetalen en ook is een verzoek ingediend bij de rechter om de Trumps te verbieden zitting te nemen in het bestuur van andere non-profitorganisaties in de staat New York.

Aanklager Barbara Underwood zei dat dat uit het onderzoek is gebleken dat er ‘een schokkend patroon van illegale activiteiten’ plaatsvond binnen de Donald Trump Stichting, ‘daaronder valt onwettige samenwerking met Trumps presidentscampagne en herhaalde en opzettelijke zelfverrijking en nog veel meer’. Onder dat laatste valt volgens het onderzoek ook het herhaaldelijk uitschrijven van cheques en het geven van cadeaus aan mensen die nuttig konden zijn voor Trumps carrière. Die giften werden vervolgens onder de mat geveegd. Zo deed de stichting een donatie van 25.000 dollar aan de campagne van Republikeinse openbaar aanklager Pamela Bondi. De stichting hield dat verborgen voor de belastingdienst en schreef de donatie in de boeken af als gift aan een liefdadigheidsinstelling in Kansas.

Uit het onderzoek bleek ook dat Trump en zijn kinderen, allen op papier onderdeel van het bestuur, sinds de oprichting van de stichting in 1999 nog nooit een bestuursvergadering hebben georganiseerd. Allen Weisselberg, op papier de penningmeester van de stichting, was er niet eens van op de hoogte dat hij in het bestuur zat.

De grootste “gift” die de stichting deed stamt uit 1989. In dat jaar maakte de Donald Trump Stichting een bedrag van 264.231 dollar over aan de stichting verantwoordelijk voor het beheer van Central Park in New York City. Dat geld werd gebruikt om een fontein voor de deur van een van Trumps hotels te repareren. De kleinste gift, ook in 1989, werd uitgeschreven aan de Boy Scouts of America. 7 dollar: precies het benodigde bedrag om de toen 11-jarige Donald Trump junior in te schrijven bij de scoutingvereniging.

Nu het onderzoek naar de stichting grotendeels is afgerond en de geldstromen in kaart zijn gebracht, staat de aanklager nog wel voor een laatste raadsel: in 2007 kocht Trump met geld van zijn stichting een portret van hemzelf voor een bedrag van 20.000 dollar. Wat er met dat schilderij is gebeurd, is onbekend. Niemand heeft het ooit gezien of weet waar het is. In 2017 schreef de Washington Post over de aankoop omdat Trump het bij zijn belastingopgave als privébezit had opgegeven. Het zou toen volgens Trump zelf een waarde hebben van 700 dollar. Bij de belastingopgave van 2018 staat het schilderij nog steeds vermeld, maar nu met een waarde van 0 dollar. Nog steeds weet niemand waar het is. Trumps advocaten weigerden vragen daarover van de Washington Post te beantwoorden.

Bron: Washington Post / cc-foto: White House

Geef een reactie

Laatste reacties (18)